O tři dny prodloužené vánoční prázdniny, které oficiálně začínají 23. prosince, budou mít žáci plzeňské základní školy Benešova v Doudlevcích. Vedení školy se tak rozhodlo kvůli zhoršení epidemické situace. „V karanténě máme třídy i učitele, někteří jsou také nemocní,“ informovala ředitelka školy Iveta Žižková. Prázdniny si ale prodlouží také další plzeňské školy.

Podle vedoucí odboru školství plzeňského magistrátu Dagmar Škrlantové nahlásilo do čtvrtka prodloužené volno pět škol. „Od 20. prosince má nahlášené ředitelské volno Benešova ZŠ, 26. ZŠ a 20. ZŠ. Od 21. prosince pak 11. ZŠ a od 22. prosince 21. ZŠ,“ vyjmenovala Škrlantová s tím, že čísla nejsou konečná a dle aktuální epidemické situace se mohou připojit ještě další školy. „Neočekáváme ale, že by se přidávaly nějak masivně,“ poznamenala.

Vedoucí školského odboru zdůraznila, že zařízení nechají otevřené družiny. „Měly by fungovat zejména pro děti příslušníků integrovaných záchranných sborů, pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Nechceme ohrozit chod kritické infrastruktury,“ doplnila.

Podívejte se na sjezdovku pohledem lyžaře.
Největší horské středisko Plzeňského kraje, Ski&Bike Špičák, otevírá sjezdovky

V Benešově základní škole bude tedy od 20. do 22. prosince fungovat školní jídelna v čase od 7 do 16 hodin. „Necháme ji otevřenou pro všechny zájemce, i pro děti nedružinové,“ řekla Žižková.

V provozu bude také školní jídelna, kde žáci dostanou oběd, ovšem ne za dotovanou cenu. Rodiče tak vyjde na 79 korun.

Zda bude o družinu mezi rodiči zájem, zatím není jasné. „Tento týden v pondělí jsme dali rodičům vědět. A příští týden ve středu je oslovíme znovu, abychom získali přesné počty,“ uzavřela ředitelka.

Stánky se začaly na náměstí v Klatovech chystat již v úterý.
Koncerty i stánky v Klatovech budou. Chceme, aby náměstí ožilo, říká starosta

Školy zřizované Plzeňským krajem se k prodlouženým prázdninám uchýlí nejspíš minimálně. „Zatím máme hlášenou jen speciální základní školu ve Stříbře, která prázdniny prodlouží o jeden den. Další školy se však ještě mohou přidat,“ sdělila vedoucí školského odboru krajského úřadu Jaroslava Havlíčková. Dodala, že střední školy chtějí co nejvíce vyučovat. „Situace na středních školách je stabilní, pandemií nejsou tolik zasažené,“ vysvětlila.

Volno v Rokycanech

Ředitelské volno se od pondělí 20. do středy 22. pro-since dotkne také žáků všech tří devítiletek v Rokycanech. Dohodli se na tom ředitelé škol se zřizovatelem. Rozhodnutí urychlila vyšší nemocnost dětí a delší doba absence pedagogických sborů. V pátek 17. prosince absolvují všichni školáci antigenní testy. Od 20. prosince pak budou otevřené družiny, kam se mohou žáci hlásit do 13. prosince.

Text s přispěním V. Havránka