Logo Deník na návštěvě.Logo Deník na návštěvě.Zdroj: DeníkO obci

Cheznovice leží při Holoubkovském potoce, zhruba 17 kilometrů od Rokycan. Nejstarší písemná zmínka o existenci Cheznovic je z roku 1370, kdy je podle druhé knihy provolací desek zemských vlastnil Smil z Libomyšle. V nejstarších dokladech má obec jméno Chaznovice a Chezňovice, ale brzy se objevuje tvar Cheznovice. Název obce, ve smyslu „ves lidí Chaznových“, je odvozen od cizokrajného příjmení Chazna, které je původu tureckého a znamená poklad, pokladnice.

Počet obyvatel: 725

Rozloha: 7,8 km2

Zastupitelstvo bylo sestaveno až na druhý pokus

Složitě se rodila sestava zastupitelstva v Cheznovicích. Po výběru po volbách v roce 2018 část zvolených představitelů obce odstoupila a v březnu minulého roku museli obyvatelé Cheznovic k urně znovu. Tentokrát se podařilo zastupitelstvo sestavit s tím, že v něm své zástupce mají tři sdružení - Pro spokojenost občanů (Josef Kolář, Josef Huml, Jana Urxová), Pro Cheznovice v klidu (Roman Karásek, Oto Huml) a Spolek pro rozvoj Cheznovic (Petr Urx, Bohuslava Šlapáková).

Starostou byl posléze opět zvolen Josef Kolář, jeho zástupcem je Oto Huml.

Finančnímu výboru šéfuje Josef Huml, členy jsou Roman Karásek a Jana Urxová.

Kontrolní výbor pracuje v sestavě Petr Urx (předseda), David Štochl a Vladimíra Jirsová (členové).

Školskou, kulturní a sociální komisi tvoří předsedkyně Bohuslava Šlapáková a kolegyněmi jsou Blanka Fischerová i Alena Humlová.

Povodňové komisi velí Josef Kolář, zvoleni byli i Josef Huml a Martin Tauš.

Vítání občánků - Rokycany 6. 8. 2021.
Rokycanští dohánějí dluh při vítání občánků

Cheznovické spolky jsou aktivní

Obec se může pochlubit pestrým společenským děním. Po nucené přestávce uspořádal Klub důchodců výlet do krytu v nedalekém Újezdě a teď se senioři vypraví na Šumavu. Registrováni jsou v Cheznovicích myslivci, chovatelé poštovních holubů nebo včelaři, kteří dokázali získat i mladší členy.

Hasiči nezapomínají na mládež

Rekonstruovanou a moderně vybavenou zbrojnici využívají členové hasičského sboru. Dospělí se zúčastňují soutěží v okolí, když domácí memoriál byl zrušený. Za týden, v sobotu 25. září, se však od 13 hodin představí ti nejmenší při Plamínku 2021 (louka u sídla SDH).

Dvě prodejny a také dvě hospody

Za nákupem mohou obyvatelé Cheznovic do dvou místních obchodů, ten v centru obce je otevřený sedm dní v týdnu. K posezení v Cheznovicích lákají dvě restaurační zařízení.