„Obsahuje antigen nejen proti původnímu kmeni SARS-CoV-2, ale také proti variantě Omikron BA.1. Modifikovaná vakcína je určena pro zájemce o 3. a 4. dávku očkování, kteří jsou zároveň starší 12 let,“ uvedla Levorová s tím, že zájemci se mohou registrovat na stránkách ministerstva zdravotnictví, prostřednictvím rezervačního formuláře FN Plzeň nebo telefonicky v očkovacím centru FN Plzeň.

Levorová doplnila, že očkovací centrum je v areálu nemocnice na Borech otevřené každý pracovní den od 7 do 11.30 h a od 13 do 15 h.

Inovovanou vakcínou bude během pár dnů očkovat také plzeňská EUC klinika na Denisově nábřeží. Deníku to řekl očkovací koordinátor Ondřej Cvrk. Ten očekává, že o upravenou vakcínu budou mít lidé zájem. „Lidé se na novou vakcínu neustále informují,“ sdělil Cvrk.

Ředitel Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.
ON-LINE: Na otázky týkající se FN Plzeň odpovídal ředitel Šimánek

Právě kvůli čekání na nové vakcíny se tou původní podle Cvrka chodí na EUC kliniku aktuálně očkovat jen dvě až tři desítky osob denně. „Někteří lidé ruší rezervace, protože už vědí, že inovovaná očkovací látka bude již brzy dostupná,“ konstatoval koordinátor.

Dodal, že v současné době vyjíždí mobilní tým EUC kliniky hlavně do domovů pro seniory a sociálních zařízení. „V pátek budeme očkovat kolem 460 lidí, vyrazíme také do dvou podniků,“ řekl Ondřej Cvrk s tím, že momentálně nejčastěji podávají zdravotníci v domovech seniorů čtvrté dávky, zřídka třetí. „Občas se setkáváme i s někým neočkovaným,“ uzavřel.