Plzeňský kraj rozšíří nabídku vzdělání na středních školách a u některých oborů rovněž přidá kapacitu. Informovala o tom vedoucí krajského odboru školství Jaroslava Havlíčková.

Žáci devátých tříd se tak v budoucnu budou moci přihlásit například na obor Ekonomika a podnikání ve strojírenství na Střední průmyslové škole strojnické v Plzni nebo na vzdělávací program Elektromechanik pro zařízení a přístroje na Střední průmyslové škole Tachov ve Světcích.

„V současné době jsou také ve schvalovacím řízení na Střední průmyslové škole v Tachově obory Mechanik elektrotechnik – Mechatronika, nástavbový Mechanik seřizovač, Prodavačské práce na Odborné škole Horšovský Týn a Mechanik elektrotechnik na Středním odborném učilišti Domažlice,“ vyjmenovala Havlíčková s tím, že po schválení oborů ministerstvem školství, budou programy nově zařazeny do oborové nabídky škol.

Ilustrační foto.
Plzeň má hotový rozpočet na příští rok, podívejte se, kam bude investovat

Díky vyššímu zájmu deváťáků některá vzdělávací zařízení zdvojnásobí kapacitu některých oborů. Třeba Střední odborná škola profesora Švejcara v Plzni otevře nově dvě třídy oboru Pedagogické lyceum či Sociální činnost.

Střední průmyslová škola strojnická v Plzni u oboru Elektrotechnika navýší počet míst ze třiceti na šedesát. „Stejný počet míst přidá rovněž Integrovaná střední škola živnostenská v Plzni u oboru Ekonomika a podnikání,“ doplnila Havlíčková. Střední odborné učiliště elektrotechnické v plzeňských Skvrňanech přijme na obor Informační technologie místo původních pětačtyřiceti šedesát žáků. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Horšovském Týně pak zdvojnásobí kapacitu u programu Předškolní a mimoškolní pedagogika. „A to ze třiceti na šedesát míst,“ uzavřela vedoucí školského odboru.