Onemocnění Covid-19, které nový koronavirus způsobuje, změnilo život lidí, ale také chod nemocnic.

„V době epidemie ubyly plánované operace, aby se anesteziologové mohli věnovat především pacientům s koronavirem. Nicméně dobrou zprávu je, že se k plánovaným zákrokům už brzy vrátíme,“ řekl lékař Roman Sviták, který se domnívá, že tu nejhorší vlnu epidemie už máme za sebou. „Lidé jsou zodpovědní a nařízená opatření dodržují,“ chválí.

Michaela Friel z Holýšova žije v USA s manželem Calebem a dvěma syny.
Michaela Friel z Holýšova žije v USA. Jak vypadá pandemie za velkou louží?

Podle něj se také do určité míry změnila práce záchranářů. „V současné době zřejmě díky tomu, že lidé zůstávají doma, nám ubyly výjezdy k dopravním nehodám nebo násilnostem v opilosti,“ popsal situaci s tím, že u lidí pozoruje větší solidárnost se záchranáři. „Lidé si nyní uvědomili, že práce záchranáře není vůbec jednoduchá. Zároveň jsem mezi mnohými zaregistroval také velkou obavu z infekce.“

Roman Sviták pracuje jako lékař a záchranář.Zdroj: Deník / Barbora Hájková

Sám lékař se ale nákazy koronavirem nebojí. „Díky ochranným pomůckám je riziko minimální. Nicméně práce v nich není příjemná. V respirátorech se hůř dýchá. Máme také ochranné brýle a štíty, v nich bohužel hůř vidíme. Čínské obleky nejsou prodyšné, je v nich horko. Myslím, že bychom pomůcky neměli dovážet z Číny, ale měli bychom dát přednost českým výrobcům,“ uvedl.

Ilustrační foto.
O pomoc si zavolaly stovky seniorů

Pomáhá lékařům i seniorům

Když epidemie v březnu propukla, rozhodl se doktor Sviták, že pomůže také praktickým lékařům. „Lékaři byli špatně zásobeni ochrannými pomůckami. První týden měla jedna paní doktorka pouze respirátor na den. Druhý týden došly všechny pomůcky, takže byla nucená ordinaci uzavřít a ordinovat pouze po telefonu,“ vyprávěl Sviták s tím, že se na něj pak lékařka obrátila, zda by jí pomohl.

„Vyřizoval jsem hovory od pacientů. Lidé volali hlavně ohledně zvýšených teplot a kašle. Těm jsem doporučil testy na koronavirus. Někteří pacienti volali, že mají projevy kolapsu nebo dokonce omdlívali. Dvakrát jsem se tedy vypravil přímo k nim domů, vyšetřil je a doporučil jim další léčbu,“ vzpomínal lékař s tím, že šestkrát navštívil i domov seniorů . „Tam bohužel v současné situaci praktický lékař nedochází. Někteří lidé kašlali a měli zvýšenou teplotu. Naštěstí šlo pouze o virózu,“ uzavřel a dodal, že podobná situace jako na jihu Evropy u nás určitě nenastane. „Zafungovala první opatření a je velice důležité, aby se hodně testovalo. Epidemii jistě překonáme.“

Stanové centrum pro bezdomovce funguje od pondělí na Borských polích v Plzni.
FOTO: Bezdomovci mají zázemí, v Plzni pro ně otevřeli stanové městečko