Um a šikovnost potvrzovali hlavně kováři, protože obec na jihu Rokycanska byla vždy proslulá výrobou železa a hutnictvím. Ale nechyběli ani pasíři, podkováři, zbrojíři, slévači, nožíři, dráteníci nebo z příbuzných oborů sekerníci či uhlíři.

Letošní ročník byl jubilejní. Premiéra se totiž odehrávala před třiceti lety, tehdy v režii rokycanského Muzea dr. Horáka. „Pod Západočeské muzeum tenhle významný subjekt přešel v roce 2015 a my pochopitelně v tradici pokračovali," zavzpomínal bývalý ředitel František Frýda. Jeho nástupce Jiří Orna pomyslný štafetový kolík převzal a na mohutných přípravách si dali záležet nadšenci z Rokycan a ti, kteří hamr celoročně vylepšují. „Už v pátek večer jsme pozvali pár věrných kovářů a bylo z toho nádherné posezení včetně dárku pro starostu Jiřího Ondřejíčka," usmíval se správce Petr Koldušek. Zmíněný představitel obce se při sobotním zahájení podělil o mikrofon s hejtmanem Rudolfem Špotákem, který nad akcí převzal záštitu, a posluchače přivítal stylově: „Dobřív? Žijí tu dobří lidé a je tu dobře."

Zdroj: Deník/Václav Havránek

Příchozí zkoumali, kam vyrazit nejdřív. Atraktivních ukázek byly desítky a dokonale bylo postaráno i o hladové a žíznivé hosty. Obsazená byla nepřetržitě louka za hamrem, neboť se tu střídali muzikanti z Rokytí, šermíři, divadelníci a nechyběli ani nejmenší domácí hasiči. Největší pozornost ale přece jen budily stále žhavé výhně, u nichž kováři vyráběli zajímavé produkty a ti začínající soutěžili při Dobřívský cvočku, klání studentů oboru umělecký kovář. První fází je umělecká tvorba podle zadaných propozic a z jednotného materiálu, druhou zručnost v kování hřebíků na čas. Letos se přihlásili učni ze škol v Jaroměři, Soběslavi, Turnově, Oselcích nebo Trhových Svinech.

Za přilehlým rybníkem se pak usadili modeláři. Odpoledne nadšeným divákům zprostředkovali souboj rádiem řízených bitevních lodí.