Speciální Tatra 815 z východočeských Slatiňan dorazila v polovině června, ale uložit takového broučka nebylo jednoduché. „Museli jsme upravit zbrojnici a postavit nová vrata,“ uvedla v proslovu starostka Marie Pflégrová.

Technické parametry přiblížil desítkám posluchačů zástupce starostky a zároveň velitel SDH Milan Loukota. Kolos (v plné výbavě s váhou až 26 tun) stál zhruba sedm a půl milionu korun. „Ovšem Hlohovičtí dosáhli z devadesáti procent na evropskou dotaci, což je v našem regionu naprostý unikát,“ pochválil představitele obce brigádní generál a šéf profesionálních hasičů na Plzeňsku František Pavlas. Připomněl, že jen na Rokycansko bylo nebo bude dodáno jedenáct takových strojů. O týden dříve to byly například Skořice, v sobotu 29. července přijdou na řadu Cheznovice, atd.

Pokud jde o Hlohovice, zaujala zmínka o vzniku sboru 9. dubna 1899. Tehdy se místo ještě jmenovalo Velké Lohovice a do čela byl zvolen farář Smrž. Následovala léta hubená i veselejší a impulzem k aktivitě SDH se stalo zprovoznění zbrojnice v roce 1981. Nyní je výjezdová jednotka zařazená ve III. kategorii.

Ilustrační foto
Bouřka pustošila v noci na sobotu jih Rokycanska