Většina pracujících obyvatel okresu si o víkendu chce dopřát chvíli odpočinku. Klid jim však narušují hlučné stroje. Některé obce zamezili ruch ve vesnicích vyhláškou. V neděli tak musí být klid. Jinde funguje doporučení z úřadu.

V Kařezu se představitelé obce dohodli pouze na doporučení pro občany. „Zastupitelstvo naší obce nechce direktivně nakázat lidem, aby v neděli nepoužívali hlučné pracovní stroje. Formou doporučení jsme je požádali například, aby nesekali zahrady, nebo neřezali dříví," sdělil starosta Kařezu Václav Krofta. „Je na každém z nás, aby toto doporučení dodržoval. Naším přáním bylo hlavně to, aby lidé v neděli byli ohleduplní vůči ostatním," uzavřel Krofta.

O nedělním klidu mají ale někteří obyvatelé okresu zcela jasno. „Jelikož jsem zaměstnaný člověk, bohužel někdy vyjde práce i na neděli a svátek. Naštěstí bydlím ve vesnici, kde nejsou vůbec špatní sousedé. Nevadí jim hluk ode mě a naopak mě nevadí od nich. Ta práce se prostě udělat musí a brát si pokaždé dovolenou nelze," svěřil se Jiří Kryštofek z Trokavce. „To je opravdu k smíchu, takový zákaz je vhodný pro někoho, kdo je v bytě. Pro ty, co jsou celý týden v práci a mají dům, je to nereálné. Práce kolem domu je tolik, že se to v pracovním týdnu stihnout nedá," konstatoval Martin Šefl z Příkosic. „Je to o vzájemné toleranci. Zákazy nic neřeší, úřední buzerace si užijeme dost a dost. Pokud ale vychází nedělní klid ze vzájemné a dobrovolné domluvy sousedů v té či oné obci, pak nechť je dodržovaný," dodal Martin Lang z Mirošova.

Od prvního května do konce září, platí taková vyhláška v Němčovicích. O nedělích a státem stanovených svátcích nesmí občané provádět žádné práce, které způsobují hluk, jako je například používání sekaček, křovinořezů, cirkulárek, brusek a tak podobně. Výjimku mají pouze neodkladné zabezpečovací práce při haváriích, jiných životu nebezpečných událostech a hasiči.