„Nadměrná každodenní zátěž na zádech školáka opravdu může vést k poruchám pohybového aparátu, bolestem páteře a kyčlí. Nevím, jak se to ve školách praktikuje v současné době, ale jeden čas byly učebnice rozdělené na jednotlivé látky a děti tudíž nemusely tahat na zádech všechny u učebnice,“ říká příbramská dětská lékařka Marie Převrátilová.

Někdy se dá lehce takové nadměrné zátěži předejít kontrolou svého dítěte při přípravě na druhý den. Často se totiž stává, že školák z lenosti nastrká do batohu raději všechno učivo a váha obsahu naroste na výše zmíněných deset kilo.

Měkké kočárky jsou špatné

„Já bych neviděla tak velký problém zrovna v těžkých aktovkách na zádech školáka. Zdravé dítě musí něco zvládnout. Dnes děti stráví s aktovkou na zádech minimum času, do školy jezdí autobusem nebo je rodiče dovezou autem. Potíže s bolestmi zad u dětí vznikají mnohem dříve, a to díky měkkým kočárkům a různým hopsadlům, do kterých maminky své děti dávají příliš brzy. Do jednoho roku věku dítěte vznikají celoživotní potíže se zády,“ vysvětlila Jiřina Štrobachová, pediatrička z Příbrami.

Norma na hmotnost aktovky neexistuje

Podle hygieniků v Česku neexistuje norma, která by stanovovala hmotnost aktovky. U nás je prý pouze předpis, z jakého materiálu má být zhotovena. „Pokud je školák slabý na záda, může se domluvit se svou učitelkou na přijatelném způsobu nošení učebnic na vyučování. Pokud vím, prvňáčci si nechávají učebnice ve škole a hodně jim pomáhají s aktovkou rodiče,“ řekla ředitelka příbramské základní školy Dana Křápková.

Odborníci doporučují, aby se učební látka dělila do více sešitů a děti tím pádem nebyly nuceny nosit těžké učebnice celý rok. Hygienici radí rodičům, aby kontrolovali dětem jejich aktovky, jestli opravdu mají jen to, co potřebují.