Obci se teď řidiči zdaleka vyhýbají. Ne úmyslně, ale kvůli stále ještě trvající objížďce. Cesta do jižní čás- ti Holoubkova vede přes Rokycany, Dobřív a Hůrky. Most za hrázi je dosud pacientem.

Prochází rekonstrukcí. V úplném rozsahu měla končit 30. října a do konce tohoto měsíce se ještě počítalo s částečnou, během níž by byl v provozu vždy jeden jízdní pruh. V průběhu léčení tělesa se ale ukázaly skutečnosti, které projektant ani zhotovitel, jímž je Správa a údržba silnic PK (SÚS), pobočka Rokycany, nepředpokládali. Odkrytí nosné konstrukce mostu a odbourání závěrných zdí zhotoviteli díla (firma HABAU) podle investora přineslo překvapení. „Zjistil, že na straně opěry ve směru na Hůrky nebyla závěrečná zídka ve správné poloze na opěře, ale ležela na konci prefabrikovaných nosníků. Nyní jsou zhruba o 20 až 40 centimetrů delší, než je zabetonovaná nová deska mostovky," vysvětlovala za SÚS Jana Mrázová. Dodala, že dilatace je ale třeba umístit na jejich skutečný konec. „Proto bylo nezbytné desku dobetonovat až do jejich úrovně. Teprve pak se dalo pomýšlet na budování závěrečné zídky," sdělila k hlavnímu problému.

Termín úplné uzavírky byl prodloužený do 30. listopadu. „Určitě už bude dodržený," ujistila Mrázová. „Nynější harmonogram firma plní. Do 15. prosince potrvá ještě částečná uzavírka, kdy bude firma pracovat na položení chodníků i sanaci břehu a opěr mostu," vypočítávala. V současnosti se dělá příprava, aby mohly být uložené mostní závěry dilatace a práce pokračovaly sanacemi pod mostem. Souběžně se budují také chodníky.

Ty, spolu s osvětlením, ale hradí obec, která se tak na akci spolupodílí. „Cílem bylo zvýšit bezpečnost občanů vstupujících na most, proto jsme chtěli, aby přes jeho těleso vedl nově chodník," konstatoval starosta Holoubkova Lukáš Fišer. Dozvěděli jsme se, že záměr bude vyřešený takzvanou konzolou, která bude visutá a umístěná po pravé straně tělesa, bráno ve směru chůze od centra. Přes ni povede chodník. „Podle propočtu by nás měl vyjít na 471 tisíc korun," informoval Fišer. Celkově měla rekonstrukce na základě vysoutěžení akce stát 11 062 tisíc Kč. Ovšem tak tomu bylo před zjištěním zádrhelu.