V souvislosti s houbařskou sezónou připravuje opatření preventista ze skupiny tisku a prevence Rokycany. „Soustředit se bude na místa u lesních prostoru, kde parkují svá vozidla houbaři. Cílem této akce je upozornit na nebezpeční vloupání do automobilů," uvedla mluvčí PČR Hana Kroftová. Dodržováním základních pravidel se může mnohdy předejít krádežím. Pachatelé si často svoji kořist předem vytipují. Právě zaparkovaná vozidla u lesa jsou snadným terčem ke spáchání trestné činnosti, obzvláště když pak majitel auta nechá na sedadlech odloženou tašku, peněženku nebo mobilní telefon. Od vozidla se pak na delší dobu vzdálí a nenechavec má dostatek času k vloupání. „Na to, že auto není trezor budou upozorňováni ti řidiči, kteří od svých vozidel odejdou a uvnitř nechají viditelné odložené cennosti," dodala Kroftová.
Policisté apelují na majitele vozidel, aby základním opatřením minimalizovali možnost vloupání. Vždy postačí odstranit z lapkova dohledu jakékoliv věci, které by se staly jeho snadnou kořistí. „I prázdná odložená taška na sedadle, může vzbudit zájem pachatele, jelikož neví co je jejím obsahem. Oprava skleněné výplně u vozidla, kterou pachatel rozbil v úmyslu zmocnit se tašky, může být pak jedinou a zbytečnou škodou," uzavřela Kroftová.
Dále muži zákona upozorňují návštěvníky lesa, a to převážně houbaře, aby neparkovali svá vozidla na příjezdových komunikacích do lesních prostorů, zejména u závor, které zamezují vjezd nákladních automobilů. Jejich jednáním je tak bráněno a zamezeno vjezdu a výjezdu správcům a zaměstnancům lesa. Řidiči, kteří parkují svá vozidla na těchto místech, tak porušují zákon č. 361/2000 Sb. ze dne 14. září 2000 o provozu na pozemních komunikacích a změnách některých zákonů.