Dvacátý říjen je Dnem stromů a školáci se na projekt chystali pečlivě. „Přihlášení posluchači ze třetí, čtvrté a osmé třídy rozpoznávali větve či kmeny dřevin,“ sdělila ředitelka ZŠ a MŠ Iveta Kostovová. „Já ale třeba obkreslovala listy,“ reagovala Kačka čtvrťačka Kačka Punčochářová. Ti ostatní se věnovali lesní zážitkové pedagogice a ve finále na ně čekal kvíz s řadou záludných otázek.

Václav Havránek
Rokycanští radní byli s holobyty nekompromisní

V poledne se učitelský sbor i všichni svěřenci sešli na zahradě. Podnikatel Václav Šístek dovezl lípu, jejíž výsadby se ujala devátá třída. Kutilové měli k dispozici mimo jiné vodováhu a dostatek vláhy na zalití. „Každý rok se tu objeví nový strom,“ slíbila Kostovová k účastníkům, kteří se vzápětí rozprchli domů. Už zítra v podvečer se ale většina z nich zúčastní svátky dýní v prostoru bývalého městského úřadu. Chybět nesmí soutěže, ukázky vydlabaného ovoce nebo výstavy.

Hrádečtí školáci ani jejich malí kamarádi se ovšem nebudou nudit ani v následujících dnech. „Hned v úterý 26. října oprášíme po nucené přestávce halloween. Od prvňáčků po deváťáky a s množstvím zábavných úkolů, ochutnávkou lektvarů, střelbou florbalovou holí do dýní, lovení jablek z vody ústy nebo skládáním stradišelných puzzlí,“ má ředitelka jasno o scénáři. Pozadu nezůstanou ani kuchařky, neboť připraví krvavou rajčatovou polévku a perníky ve tvaru dýní.

Mladí i dříve narození hráči Slavoje se postarali o tečku za nevšedním víkendem.
Mýtské posvícení se odehrálo na trávě

Druhý listopadový den patří benjamínkům z mateřinky. Po sedmnácté hodině vyrážejí od školky k Domu kultury. Putování za světýlkem (ve spolupráci se školskou komisí a DK) vrcholí pohoštěním ve formě buchet a ohnivou šou.