Zastupitelé Hrádku na svém čtvrtečním zasedání odhlasovali mimosoudní vyrovnání s místním podnikatelem J.M. Za zmaření záměru postavit ve městě velké stavebniny mu vyplatí 1,6 milionu korun.

J.M. koupil pozemky, které se k plánu dobře hodily. Město tu počítalo s průmyslovou zónou, například kvůli krizi a možnosti zaměstnání. Někteří obyvatelé Hrádku se ale obávali, že by se v blízkosti mateřské školky a bytové zástavby prášilo nebo že by uskladněný materiál, například písek, nadělal v Hrádku nepořádek při prudkých deštích. Sepsali tak petici za zrušení průmyslové zóny.

Vedení Hrádku vyšlo občanům vstříc a nechalo vypracovat nový územní plán bez zóny. Než bude platný, vydali Hrádečtí opatření obecné povahy, které zde výstavbu zakazuje. Hrozilo totiž, že J.M. dostane povolení ke stavbě. Už má požádáno o vydání územního rozhodnutí. Překáží mu ale zmíněná stavební uzávěra, kterou již soudně napadl. Investoval totiž do záměru, který teď nemůže uskutečnit.

Podnikatel je ochotný u soudu podaný návrh na zrušení stavební uzávěry stáhnout, pokud mu město nahradí prostředky vložené do přípravy projektu. Navrhl několik možností řešení sporu.

Zastupitelé Hrádku odmítli soudní při a zvažovali v podstatě jen dvě možné cesty. První bylo vyrovnání a druhou změna v územním plánu. Podnikatel by se asi smířil i s přepsáním pozemků na plochy k bydlení. Má ale strach, že by výstavbě rodinných domů v lokalitě zase někdo zabránil třeba další peticí a vše by se mohlo opakovat.

Představitele města proto upozornil, že preferuje jednoznačné řešení. Se změnou na stavební pozemky by sice souhlasil, ale nestáhl by kvůli tomu návrh na soudu. Hrádečtí se tak přiklonili k jednorázové kompenzaci, díky které J.M. návrh na zrušení stavební uzávěry stáhne co nejdříve a nový územní plán projde procesem veřejného projednávání ve větším poklidu.

Bahna
Bahna 2018 budou prověrkou řidičů