Místní obyvatelé se obávali, že by se v blízkosti mateřské školky a bytové zástavby prášilo nebo že by uskladněný materiál, například písek, nadělal v Hrádku paseku při prudkých deštích. Zdejší podnikatel J. M. tak investoval miliony korun do záměru, který teď nemůže uskutečnit.

Město v územním plánu počítalo s průmyslovou zónou, například kvůli krizi a možnosti zaměstnání. Loni se několik místních obyvatel postavilo proti a vyrazilo do ulic. Spoluobčané souhlasili a podepsali petici, aby zónu město zrušilo. Vedení Hrádku tak průmyslovou zónu nejprve po dohodě s J. M. omezilo, a nyní ji chce z nového územního plánu zcela vynechat.

Než ale bude nový plán platný, hrozilo, že by si mohl podnikatel J. M. stihnout vyřídit povolení a spustit stavbu. Pozemky koupil už v roce 2013 a jeho záměr je v souladu s dosud platným územním plánem (i s následným omezením zóny). Teď už má vypracovanou i projektovou dokumentaci pro vydání územního rozhodnutí.

Podle starosty Hrádku Jaroslava Perlíka mu ale vydané opatření záměr definitivně zhatilo. Prý proti němu není odvolání a město jej nechá v platnosti až do schválení nového územního plánu bez průmyslové zóny.

„Budu se samozřejmě snažit najít možnost, jak záměr zrealizovat,“ říká podnikatel. Kolik za pozemky a projektovou dokumentaci zaplatil, prozradit nechce, ale bylo to prý v řádech milionů korun.

„Nejhorší je, že si nejsem vědom žádné chyby. Že to takhle dopadlo a neexistuje poučení do budoucna čeho se vyvarovat, aby to tak nedopadlo znovu někde jinde. Koupil jsem pozemky, které byly pro můj záměr vhodné, což jsem si tenkrát potvrdil i u vedení města. Tak co jsem udělal špatně? Krajský úřad vydal pravomocné rozhodnutí, které říká, že stavba nemá vliv na životní prostředí ani veřejné zdraví. Lidé kteří podepisovali tu petici možná ani nevěděli, co vlastně podepisují, “ kroutí hlavou J. M..

Starosta očekává, že bude chtít kompenzaci. „Doporučil jsem mu například náhradní pozemky v Mirošově,“ říká Perlík. J. M. se však obává opakovaného scénáře a prozatím je odhodlaný hledat cestu k realizaci původního záměru, stavby stavebnin v Hrádku. Do dalšího nákupu pozemků se mu nechce.

Ilustrační foto
V Rokycanech válčily staré gardy