Prvním listopadem začala rozsáhlá charitatní akce nazvaná Movember.

Muži si nechají narůst knír, aby podpořili povědomí o výzkumu a prevenci rakoviny prostaty a varlat. Také na Rokycansku se k této vousaté pomoci přidaly desítky chlapů.

„Letos jsem se zapojil úplně poprvé," svěřil se František Král, který pracuje jako policista. „Kolegům v práci jsem navrhl, že bychom mohli tuto akci také podpořit a nechat si narůst knír. Celkem nás do toho šlo nakonec pět," vysvětlil. „Doma jsem příliš velké ohlasy neměl. Na konci měsíce půjde tedy knírek určitě dolů," uzavřel Král.

Také mezi hasiči je tato charitativní podpora velmi rozšířená. Většinou celé směny profesionálů se ke kníračům přidávají. „O této akci vím zhruba dva roky, především z médií. Zajímalo mě, proč má tolik lidí pod nosem knírek. Až letos jsem se rozhodl, že si knírek nechám narůst," sdělil hasič Pavel Hrubý. „Vytvořili jsme kolektivní dohodu, že podpoříme výzkum proti rakovině. Nejvíc je z toho vyloženě nadšená přítelkyně Kristýna. Dokonce mě prosí, ať si ho nechám alespoň do Vánoc. Možná jí tohle přání splním," svěřil se s úsměvem.

„Okolí reaguje úžasně. Většina se mi směje, že vypadám jak retro herec erotických filmů z Německa," usmíval se Hrubý. „Po knírku se mi určitě bude stýskat. Ale příští rok se možná k této akci opět připojím. Uvidíme," uzavřel.