Evidováním těchto případů se zabývá Městský úřad Rokycany coby úřad s rozšířenou působností. Ten také, pokud místo trvalého pobytu cizince do jeho kompetence spadá, je po splnění stanovených náležitostí místem, kde se státoobčanské sliby skládají. Ovšem teprve od roku 2003. 

„Kolik lidí získalo české občanství předtím, nemám přehled, protože státoobčanská agenda do konce roku 2002 byla v souvislosti se zrušením okresních úřadů předaná na krajský úřad,“ uvedla matrikářka Eva Špelinová.

Od roku 2003 Rokycansku získáním našeho občanství přibylo 93 lidí a tendence je podle Špelinové vzestupná. Jen za loňský rok se Čechy stalo 16 osob.
Jejich původní národnosti se Deníku zjistit nepodařilo. Ví se ale, že tito cizinci, dnes naši noví sousedé, sem přesídlili ze 16 států.

„Nejvíce osob, jež nově získaly občanství ČR, pochází
z Rumunska,“ upřesnila Špelinová. Na dalších místech je pak Slovensko a Ukrajina.
Pokud jde o Rumuny, matrikářka také potvrdila, že
v mnoha případech se jedná
o potomky někdejších českých vysídlenců. Protože tradice a mluvu si v nové zemi stále udržovali, jejich dětem to velmi usnadnilo návrat do původní vlasti.

„Z celkového počtu třiadevadesáti osob, které od roku 2003 získaly státní občanství ČR, jich čtrnáct má trvalý pobyt v Rokycanech,“ doplnila Špelinová.
Posledním ´Novočechem´ se minulý týden stal Ekrem Yagci pocházející původně z Turecka. Žije tu už deset let, je
u nás ženatý a s manželkou Lucií má dvě děti.