Tvorba projektů je fenoménem dnešní doby. Jak v ní obstojí, si včera vyzkoušeli studenti třetích, a zčásti i druhých, ročníků ze Střední školy Rokycany, Jeřabinová ulice. Žákovských projektů, které připravili a představili, bylo sedmnáct. O část z nich se postarali kuchaři a číšníci s obchodníky.

„Kuchaři měli zadané rámcové téma Evropská gastronomie, ale potom už bylo na nich, pro jakou z možností se rozhodnou,“ uvedla učitelka odborného výcviku Nataša Potužníková. Jedenáct jejích svěřenců, rozdělených do tří skupin, se rozhodlo vypořádat s gastronomií rakouskou, anglickou a francouzskou. Součástí projektu bylo seznámení s pokrmy těchto národů, celková informace o zemi a její kuchyni i ukázka stolování. Prezentační stoly zaujaly na první pohled. Třeba už užitím ubrusu v barvách anglické vlajky bylo okamžitě patrné, o jakou zemi se jedná. „Suroviny, inventář, dekorační předměty a další pomůcky si museli obstarat sami. Stejně tak byla jejich záležitostí příprava tradičních pokrmů a nápojů. Od počátečního normování až po finální výrobu. Se mnou, coby s poradcem, jenom konzultovali,“ dodala učitelka. „Obá– vala jsem se, jak to zvládnou, ale zodpovědný přístup všech mě mile překvapil. Dokonce i na noteboocích měli studenti nachystaný doplňující materiál,“ chválila Potužníková.

Námětem pro číšníky byly soukromé hostiny. Témata prezentovaná pěti dvojicemi zněla: Silvestr, křtiny, narozeniny, halloween a vzpomínky na dovolenou. „Projekt měl připravit žáky na samostatnou činnost, naučit je zodpovědnosti, ale také odpovědnosti k druhému, protože byli nuceni spolupracovat v týmu. Navíc to pro třeťáky byla i minigenerálka na závěrečné zkoušky,“ sdělila Ivanka Vašáková, učitelka odborného výcviku. Přijít poradit se mohli všichni, ale zpracování legendy i vše ostatní už bylo na nich. Zhostit se museli přípravy tabule pro čtyři osoby a dekoračního stolku.
Téma křtiny bylo záležitostí Soni Průšové a Andrey Borovcové. „Nejtěžší pro mě bylo všechno vymyslet a pak dát dohromady, aby to sedlo podle představ,“ mínila Soňa. V případě tabule vytvořené děvčaty se hodně líbilo umné poskládání růžových ubrousků tak, že ve špičce vznikla kytička. Korespondovala s kyticí růžových růží, doplněných perličkami. Jednalo se totiž o křtiny malé slečny. „Je hezké, když něco uděláte a líbí se to,“ konstatovala Soňa.

„Žáky se podařilo pro práci na projektech získat, dělali na nich se zápalem a výsledek tomu odpovídal,“ potěšeně hodnotil zástupce ředitele Václav Žíla.