Písemné maturity mají studenti Gymnázia Rokycany za sebou. Stejně jako prodloužený víkend a čekají je profilové maturitní zkoušky. Také písemné.

Maturantů je 54 (25 oktavánů a 29 absolventů čtyřletého studia). Z českého jazyka psali všichni didaktický test a písemnou práci. Dvojí typ prověření neminul ani ty, co se rozhodli pro angličtinu. Ovšem v tomto případě jich bylo už jen 43. Jedenáct spolužáků zvolilo raději matematiku. Ta obnášela jen didaktický test.

Za týden akt pokračuje profilovými (školními) maturitami ze dvou předmětů, které si zvolili. „Některé písemné práce bude možné psát i na počítači," sdělila ředitelka školy Drahomíra Rancová. Vysvětlila také, že ti, co si při státních maturitách vybrali místo jazyka matematiku, při profilových musí cizí jazyk absolvovat. Jinak už volba není ničím podmíněná.

I když výsledky státní části maturit jejich zadavatel CERMAT teprve oznámí, první dojmy už samozřejmě studenti i učitelé probírali. „Kolegové vyučující matematiku míní, že prověření z ní je čím dál těžší. Tak uvidíme," konstatovala ředitelka. Za češtináře nám Monika Dreslerová sdělila, že podle mínění žáků byla zkouška přiměřeně nastavená a tentýž dojem že měli i vyučující.

Gabriela Sloupová, jež v mateřštině k závěrečnému účtování vedla jednu ze tříd, upřesnila: „Oktáva byla s náročností prověřování celkem spokojená. S pověstí o vysoké náročnosti se studenti neztotožňují. Cvičné testy, které jsme spolu dělali, prý byly těžší. Žádnou petici, jíž chtějí některé školy podávat, nemají v úmyslu podpořit," informovala vyučující.

Zeptali jsme se i na problém s Jidášem, o němž se v souvislosti se státní maturitou hodně mluví. „Tomu se moji žáci smáli. Frazeologismus o třiceti stříbrných pro ně nebyl hádankou ani tajenkou. Bible patří k základům vzdělanosti, a tak její převyprávění probíráme už v nižších ročnících. Kromě toho jim bylo třicet stříbrných známých i z populární písně. Takže žádný problém s Jidášem," vysvětlovala pedagožka. Mínila, že potíž snad nebude ani s matematikou. „Nikdo z oktavánů se kvůli ní nehroutil, ani nepanikařil. I když je pravda, že si tento předmět vybralo jen málo z nich," dodala Sloupová.