Jídlo je moje hobby.Jídlo je moje hobby.Zdroj: RedakcePo dohodě s rodinou zvolila druhou variantu, přestože dnes nerozlišuje pracovní dny či víkendy. Prvním krokem byla přestavba nevyužitého prostoru na útulnou kuchyni, kde dnes paní Jitka tráví i deset hodin denně. To už má ale za sebou ranní administrativu, protože věhlas značky Sirupy od Červenky překračuje hranice regionu. Přibývá kamenných obchodů, které její výrobky odebírají, pozitivní ohlas zaznamenává rodinný tým na trzích.

Lásku probudila babička

„Moje láska ke kuchyni se vytvářela v dětství. Na prázdninách u babičky, která skvěle pekla a starala se navíc o osmdesát králíků,“ vzpomíná maminka dvou synů. Pomyslnou štafetu pak převzal Jitčin otec a naučil dceru připravovat polévky, maso a sporadicky i omáčky. „Navíc jsem se začala zajímat o bylinky a jejich využití třeba k léčbě určitých neduhů. Jako kdybych tušila, do jaké turbulentní doby mne dostanou,“ usmívá se sympatická žena.

Po přestěhování z plzeňské Doubravky do Dýšiny před šestnácti lety museli Červenkovi kromě rekonstrukce domu obnovit velkou zahradu. A protože manželův jídelníček nekamarádí s polotovary či konzervanty, zkoušela Jitka nejrůznější zeleninové pokrmy: lečo, pečená rajčata i řepu nebo grilovanou cuketu.

Zmrzlinářka Martina Prejzová vymýšlí nepřeberné množství kombinací.
Nikdy mě nenapadlo, že ochutnám zmrzlinu z aloe, říká majitelka stánku

Někdy před šesti lety, kdy se urodilo nepřeberné množství ovoce, pak u Červenků odstartovali éru sirupů. Zpočátku nesměle, kdy premiérové produkty putovaly zdarma k přátelům, leč postupně se sortiment rozrůstal. Vzpomenete-li si na jakoukoliv příchuť, věřte tomu, že v dýšinské kolekci nechybí. Od klasického pomeranče, jahod, citronů, grepů až po rakytník, šípek, bezinky, aronii, zázvor, kopřivu, okurku s melounem, levanduli atd.

Cibuláda s titulem Regionální potravina

Dalším produktem útulné výrobny jsou pochopitelně marmelády a džemy z přebytků zahrady. „Nejčastěji jde o citronovou a pomerančovou příchuť se sedmdesátiprocentním obsahem ovoce,“ zdůrazňuje podnikatelka. Její chuť a snaha vymýšlet netradiční kombinace se přetavila ve vznik cibulády. Produktu, který se pyšní titulem Regionální potravina 2022 v kategorii zpracované zeleniny a ovoce. „Základem je zkaramelizovaná cibule na červeném víně, dochucená česnekem, tymiánem, octem a troškou chilli. Veškerá výroba probíhá ručně – od loupání, krájení, smažení až po naplnění do skleniček a šetrnou pasteraci. Cibuláda je výborná jako doplněk k masu, sýrům nebo jen tak na bagetu.“

Dovolenkové období je pro soukromý sektor pojem takřka zakázaný: „Přednost má sběr bylinek, takže musíme vyšetřit jen pár dnů. A už tady mám zakázky na vánoční balíčky. Pro zaměstnance, kamarády. Jde o záležitost stále populárnější. Takže o odpočinku nebo o mé oblíbené výrobě mastiček a domácích mýdel nemůže být řeč,“ loučí se paní Jitka.