Rokycany: dění v okresním městě je pochopitelně svázané s opravou Jiráskovy ulice. Významné tepny, jejíž rekonstrukce už měla začít loni, jenže byla odložena. Do výběrového řízení se tehdy přihlásil jediný uchazeč, který navíc nesplnil soutěžní zadání. Tehdejší vedení Rokycan zatím řeklo ne.

Startovalo se až na jaře 2023. Přesněji 13. března a nejprve v úseku od sídla společnosti Rumpold ke křižovatce u sokolovny. „Jiráskova ulice je kompletně uzavřena pro nákladní dopravu. Osobní auta projedou pouze ve směru na Prahu. Důvodem rekonstrukce je nevyhovující stavební stav komunikace, chodníků a související infrastruktury,“ připomíná starosta Tomáš Rada.

Rekonstrukce se týká 723 metrů Jiráskovy ulice, dále 146 metrů Pražské ulice, 58 metrů Palackého ulice v úseku Jiráskova – Josefa Knihy, ulice Svazu bojovníků za svobodu v délce 248 metrů a náměstí 5. května v délce 211 metrů. Město bude investovat do opravy kompletních inženýrských sítí, vodovodu, kanalizace, chodníků, stezky pro chodce a cyklisty, parkoviště, veřejného osvětlení, zeleně a sadovnických úprav a také přilehlých prostranství u vlakového nádraží a dalších přilehlých ulic. „V celé délce rekonstruovaných ulic bude nové veřejné osvětlení a vznikne 66 parkovacích míst. Bude vysazeno 86 nových stromů,“ vysvětluje místostarosta Jiří Sýkora.

Zdroj: Deník/Václav Havránek

Už tak složitá situace s parkováním ve středu Rokycan se ještě více zkomplikovala. Takže plná jsou nyní stání o obchodních center v Růžičkově ulici a využívané jsou i placené plochy (například u starého nádraží).

Zatímco provoz v Jiráskově ulici se díky investici zklidnil, neplatí to o trase Soukenickou ulicí, která je vedená jako objízdná pro těžkotonážní vozy a ostatní dopravu. Se zákazem odbočení ke škole TGM a zejména na frekventované křižovatce v Dvořákově ulici (směr na Osek) jsou někdy řidiči bezradní. Platí tu zákaz odbočení doleva, jenže často je porušovaný. Motoristé musí ve směru od centra města ke kruhovému objezdu u Železné a až zde se mohou otočit.

Rekonstrukce Jiráskovy ulice v Rokycanech
Rekonstrukce Jiráskovy ulice si sedá. Hasiči z Radnic odstraňovali padlý strom

Holoubkov: rovněž zde byl zvolen 13. březen pro zahájení důležité investice. Až do listopadu 2023 je kompletně rekonstruována krajská komunikace v délce zhruba 330 metrů od domu č. 8 v části obce Na Rudě až ke křižovatce před hotelem.

Kromě opravy komunikace mysleli projektanti na havarijní stav hráze rybníku v zatáčce pod školou, výstavbu nového chodníku a úpravu inženýrských sítí. Platí uzavírka komunikace pro veškerý provoz. Oficiálně označená objížďka pro osobní i nákladní dopravu je vedena po trase: Holoubkov – Hůrky – Pavlovsko – Rokycany – Svojkovice – Holoubkov. Místních poměrů znalí motoristé ovšem jezdí spíše přes Medový Újezd nebo Svojkovice.

Oprava komunikace, ilustrační foto
V Holoubkově začne rekonstrukce silnice. K rybníku bude uzavírka

A co nás ještě čeká v jiných lokalitách?

Cheznovice: už nyní je kvůli výstavbě kanalizace ochromen provoz v Cheznovicích (směr Strašice). Po dokončení musí být od září do listopadu letošního roku opravena silnice v délce necelých dvou kilometrů.

Dobřív: frekventovaný most potřebuje omlazovací kúru. Dělníci tu mají úřadovat od července až do listopadu 2023 a objížďka bude vedena přes Mirošov.

Stupno: oprava komunikace ze Stupna k železničnímu přejezdu u Střapole začne v červnu a vyvrcholí v říjnu. Jde o úsek dlouhý 3700 metrů.