„Celý prostor se proměnil. První změny zaznamenávají čtenáři hned u vstupu, který se prosvětlil a odlehčil. Máme nový pult, počítačový stolek pro veřejnost a několik nových regálů. To vše vedlo k tomu, že se podařilo prostory opticky zvětšit a rozsvítit,“ pochvaluje si ředitelka Jana Aubrechtová s tím, že nový nábytek je lehký a flexibilní, a tak je možné ho v případě potřeby jednoduše přemístit. „Součástí proměny byl nátěr parapetů, přibyly květinové dekorace a všechna křesílka za sebou mají odborné čištění. Zlepšilo se také sociální zázemí a zároveň tu začínáme budovat příruční sklad,“ vypočítává Aubrechtová.

Práce trvaly týden. Po jejich skončení musely ženy nastěhovat zpět do polic vystěhované knihy. „Provoz půjčovny se trochu omezil, ale i když jsme měli trochu horší podmínky, všechny služby čtenářům se podařilo zachovat,“ těší ředitelku. První návštěvníci proměnu oddělení nadšeně vítali. „Je to tu světlejší, hezčí a lépe uspořádané. Už u regálů nevrážím do dalších lidí. Změna se moc povedla,“ prohlásila jedna ze čtenářek.