Kontroly inspektorů České obchodní inspekce (ČOI) jsou v plném proudu. Aktuálně se samozřejmě zaměřují na adventní trhy a právě sezónní zboží. Pochopitelně nezůstávají bez pozornosti ani prodejci vánočních stromků a v následujících dnech to budou i prodejci živých ryb. „Právě ti jsou jedněmi z těch, kteří měli na svědomí v loňském roce nejvíce nahlášených stížností, které se i při kontrolách potvrdily," prozradil ředitel ČOI v Plzni Jan Řezáč.

Velkou pozornost směřují i na hračky. Ty jsou totiž nejčastějším dárkem pod stromečkem a mnohé z nich nesplňují zákonem dané náležitosti například ohrožují děti snadným přístupem k bateriím..

Ani po konci předvánočního shonu inspektoři nebudou mít klid. Obchodníci totiž vyrukují se slevami. A právě jejich dodržování a například uvedení správných procent na visačkách a letácích je dalším z úkolů kontrolorů stejně jako pyrotechnika. „Dalším problematickým výrobkem je i pyrotechnické zboží, kdy a to opět převážně na příhraničních tržnicích jsou nabízeny výrobky, které jsou určeny pouze pro odborníky, příkladně odpalovače ohňostrojů," dodal Řezáč.