"Mohu potvrdit, že na Plzeňsku se objevil první případ nakažení koronavirem," řekla tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. "Žena se vrátila do Cěské republiky z italského Livigna," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. "Jedná se o ženu ročník 1970 a protože má nemoc lehký průběh, lečí se doma. Žádné další informace sdělovat nebudeme," uvedl hlavní epidemiolog Plzeňského kraje Petr Pazdiora.

K prvnímu nakaženému v Plzeňském kraji se vyjádřil i hejtman Josef Bernard. "Paní byla po příjezdu z Itálie v karanténě. Tzn. organizační opatření zamezila jejímu kontaktu s ostatními. Potvrzuje se i u nás, že nařízení karantény pro navrátivší z Itálie mělo smysl," okomentoval situaci hejtman. V kraji bylo zatím otestováno 123 lidí.

Plzeň zavírá školky

V Plzni už se ve středu také zavřely první mateřské školky. Školky se rozhodl uzavřít městský obvod 4. „Podobná rozhodnutí nejsou jednoduchá, ale jsem rád, že jsme s ředitelkami mateřských škol našli jednomyslnou shodu. Důvodem opatření je vývoj epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19. Není čas otálet a vystavovat jakoukoli věkovou skupinu nebezpečí,“ říká starosta obvodu Tomáš Soukup. Zástupci školek o přerušení svých zařízení v úterý informovali rodiče, a to formou e-mailu, SMS a dalšími komunikačními kanály. Zřizovatelm školek v Plzni jsou jednotlivé obvody.

Ve středu informoval primátor města Plzeň o plošném uzavření mateřských škol. "V návaznosti na vládní uzavření základních a středních škol a podle doporučení ministerstva školství přerušíme v Plzni i provoz mateřských škol. Ve středu 11. března budou mateřské školy ještě fungovat v omezeném režimu a od čtvrtka 12. března budou uzavřené na dobu neurčitou," uvedl primátor. "Tímto opatřením, stejně jako dalšími omezeními, která nařídila vláda, čelíme riziku šíření koronaviru. Děkujeme za pochopení," dodal.

Město doporučuje nechodit na úřady

"S ohledem na stávající epidemiologickou situaci vyzývá Magistrát města Plzně občany, aby zvážili osobní návštěvu magistrátních pracovišť," uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Magistrát doporučuje lidem, aby preferovali jiné formy komunikace s úřadem, především telefonickou a e-mailovou. "Pokud je návštěva úřadu pro občana nezbytná, doporučujeme se dopředu objednat telefonicky nebo prostřednictvím aplikace www.uradbezcekani.cz, aby zbytečně nedocházelo k větší koncentraci lidí v čekacích halách," vysvětlila Barborková. Magistrát podle ní bude sledovat obsazenost agend v objednací aplikaci a je připraven objednací kapacity posílit. "Současně úřad po dobu nezbytně nutnou omezuje na minimum nařízená ústní jednání. Případné prominutí lhůt bude řešeno individuálně," dodala mluvčí.

Senior akademie ruší přednášky a exkurze

Městská policie Plzeň přerušuje přednášky a exkurze Plzeňské senior akademie. "Toto opatření platí do odvolání. O změně stavu budeme včas informovat," uvedla mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Bazény

Vyhlášený zákaz se dotkl i provozů krytých bazénů na Klatovsku. V Sušici je kapacita návštěvníků omezena na 95 osob, v Horažďovicích na 90. "Zároveň chceme informovat, že veškeré plavecké kurzy, sportovní kurzy a skupinová cvičení pokračují podle rozpisu a všechny se konají," uvedly Sportoviště města Sušice na svém facebookovém profilu. 

V Klatovech má sníženou kapacitu pro 90 osob a bylo zrušeno na zimním stadionu volné bruslení.

Bazén v Plzni na Slovanech je od středy pro veřejnost zavřený. "Při současném stavu odbavování klientů a při uzavření základních a středních škol, by nebyl bazén schopen dodržet mimořádné opatření ministerstva," uvádí provozovatelé na webu. Kurzy v bazénu budou probíhat i nadále.

Online reportáž

Informační centrum 

K uzavření provozu přistoupilo i informační centrum v Železné Rudě. "Z důvodu minimalizace vzájemného kontaktu osob zavádíme opatření proti možnému nakažení nemocí Covid-19.

Od čtvrtka až do odvolání bude uzavřeno Environmentální a informační turistické centrum v Železné Rudě pro veřejnost. Pracovníci centra budou v případě potřeby k dispozici na telefonu a budou se věnovat jiným plánovaným činnostem jako inventura, úklid a úprava expozicí, úklid skladových prostor a příprava centra na další sezónu. Pracovníci centra zároveň pomůžou s administrativní agendou ekonomickému odboru," uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola.