Pokud projde plošný zákon zákazu kouření v restauracích, hospodští mají strach o úbytek tržeb. Mohlo by se totiž stát, že přijdou o trvalé štamgasty. Nekuřáci by ale voňavé prostory uvítali. Někteří provozovatelé vyrazili do boje s touto drogou už před lety, jiní čekají, co vláda nakonec vymyslí.
Už pět let platí zákaz kouření také v němčovické hospůdce. „Ti, kteří kouří si zvykli chodit ven a ostatním to takhle vyhovuje. Jsem rozhodně pro plošný zákaz kouření ve všech restauracích," sdělil starosta Karel Ferschmann. „Hlavně by o tom v první řadě měl rozhodovat personál. Číšníci i servírky pracují v tomhle prostředí nejvíc a oni by měli říct, že jim to nevyhovuje," vysvětlil. „Pokud přijdou a řeknou, že v tom pracovat nechtějí, neměl by majitel říct, tak jděte do cukrárny. Právě tam, by se měla stát restaurace nekuřáckou. Dělení prostoru pro kuřáky a nekuřáky také nic neřeší," konstatoval Ferschmann. „Je smutné, že tyhle věci řešíme jako poslední v Evropě. Většina států už plošný zákaz vydalo. Nevím, na co se zde ještě čeká," uzavřel.
Naopak v restauraci u hřiště v Příkosicích by plošný zákaz neuvítali. „Do hospody chodí tři čtvrtě kuřáků. Nedovedu si představit, že bychom je vyháněli ven. To samé při pořádání kulturních akcí, kde je minimálně polovina kuřáků. Pro plošný zákaz tedy určitě nejsem. Ať si to každý rozhoduje po svém. Navíc by byl před hospodami nepořádek," svěřila se provozovatelka pohostinství Lenka Lukešová. „Pokud někdo má dost místa na dělení kuřáckého a nekuřáckého prostoru, tak to by vyhovovalo, ale úplně zakázat kouřit? S tím nesouhlasím. Přijde mi to, jako omezování osobní svobody," uzavřela.
Zítřek připadá na Světový den bez tabáku. Kampaň především upozorňuje na rizika spojená s kouřením. U jeho příležitosti se koná také řada akcí s protikuřáckou tématikou. Na Rokycansku je například známý běh Základní školy ulice Míru. Žáci tak právě upozorňují na nemoci, které kouření způsobuje.