S vyučováním dětí po uzavření škol kvůli šíření nového typu koronaviru hodlají rodičům pomoci školy a instituce Plzeňského kraje on-line výukou. Měla by usnadnit rodičům vysvětlování látky a dětem pomoci netradiční formou.

Projekt on-line výuky spustilo včera plzeňské Gymnázium Františka Křižíka ve spolupráci s Krajským úřadem a je určen pro studenty středních škol. „Je to prozatím zkušební verze. Potřebujeme dostat školu co nejblíže k dětem,“ uvedla ředitelka gymnázia Šárka Chvalová s tím, že pokud se projekt osvědčí, bude ostrá verze spuštěna příští týden.

„Výuka spočívá v patnáctiminutových videolekcích, které se dělí do dvou skupin. První je instruktážní, kde učitelé vysvětlují složitější látku, například chemické rovnice. Druhá část videí je všeobecná, obsahuje třeba cvičení nebo povídání o pandemiích v dějinách lidstva,“ popsala ředitelka.

Mapa nákazy koronavirem v Plzeňském kraji - 24. března 2020
Nejvíce nakažených je v Plzni, Rokycansko a Klatovsko mají nulu

Každá třída gymnázia by měla v tomto týdnu zhlédnout dvě lekce. Žáci mají speciální program a heslo pro své vysílání. „Vysíláme přes Tv Křižík, kde si děti navolí buď všeobecnou část, nebo individuální podle třídy. Uvidíme, jak budou žáci reagovat, a dost možná přidáme další lekce,“ řekla Chvalová. Do projektu je zatím zapojeno deset učitelů.

Podle vedoucí Odboru školství Krajského úřadu Jaroslavy Havlíčkové se v současné době vytváří platforma pro diskuzi o obsahu vzdělávání a výběru vyučujících. „Do vysílání se mohou zapojit pedagogové celého Plzeňského kraje, ke spolupráci jsou přizvány také Techmania Science Center, Krajské centrum vzdělávání a Jazyková škola Plzeň, Národní pedagogický institut, divadlo Alfa. A přivítáme další zájemce o tuto formu výuky,“ sdělila Havlíčková. Doplnila, že informace a odkazy na vysílání budou k dispozici na stránkách Plzeňského kraje v záložce Školství.

Přeštická prasátka nosí roušku.
Humorem proti koronaviru. Jaké fóry sdílí Západočeši na sítích

S on-line výukou přišla také Střední škola zemědělská a potravinářská v Klatovech. Vyučuje se pomocí aplikace Microsoft TEAMS, kdy učitelé přednášejí on-line, spojí se s třídou z domova a žáci se připojí do týmů. V aplikaci vytvořili zhruba 350 předmětů. „Je to nástroj, který může studenty nějak posouvat, aby tu výuku úplně nezapomněli,“ uvedl ředitel Zemědělské a potravinářské školy Vladislav Smolík.

Některé hodiny mají studenti v režimu on-line streamu, ale mají k dispozici i materiály off-line.