Marii Stejskalovou a Hanu Bendovou spojuje stejná vášeň malování kraslic. Velikonoční svátky už by si obě ženy bez nich dokázaly jen těžko představit.

Marie Stejskalová se k tradici zdobení vajíček dostala přibližně před sedmi lety. „Navnadila mě kamarádka. Zpočátku jsem vyzkoušela techniku voskové batiky a opravdu mě to chytlo,“ svěřila se. Poté začala experimentovat a přidala třeba další způsob malování kraslic vyškrabování. „Výroba těchto vajíček mi trvá přibližně dvě hodiny. U voskových je doba kratší, jde o dvacet až třicet minut,“ přiblížila žena. Na Velikonoce jich zpravidla připravuje kolem dvou set, letos ale nazdobila „pouze“ sto dvacet. Její výrobky jste mohli vidět třeba na nedávné zbirožské výstavě.

Ačkoliv Hana Bendová pochází z Domažlicka, její kraslice se dostaly až do Rokycan, konkrétně jako doplňkové zbo- ží do místního květinářství Zdeňky Hacaperkové. Bendo- vá se malování vajíček věnuje přibližně pět let. Svůj výtvarný um ale získala už v minulosti, kdy pracovala v porcelánce. „Pak mě oslovila jedna paní, která se na kraslice specializovala. V té době jsem měla zakázky už o Vánocích, aby se na Velikonoce vše stihlo. Ozdobila jsme nepočítaně vajíček,“ líčila. I když v současnosti už maluje jenom pro zábavu, chuť, kreativita a nadšení do práce jí, ani Stejskalové, rozhodně nechybí.