„Letos jsme upravili scénář a slavnostně zde odstartujeme unikátní cyklus osmi koncertů. O úvodní slovo se postará rodák a vynikající muzikant Jiří Hošek,“ uvedla místostarostka Marie Hlávková.

Velkolepá cyklistická akce se chystá na pátení večer. V centru Rokycan se totiž uskuteční 39. ročník Mezinárodní trofeje Rokycan. Na start závodu, který je součástí oslav Setkání pod rokycanskou věží, se postaví třiašedesát závodníků a nebude mezi nimi chybět ani Roman Kreuziger, třináctý muž letošního nejslavnějšího etapového závodu Tour de France.

Čtyřiadvacetiletý profesionál hájící barvy italské stáje Liquigas přiletí do Rokycan přímo ze Spojených států. Účast momentálně nejlepšího českého cyklisty na rokycanském kriteriu ale nebyla vůbec jistá. „Pokud se nám podaří sehnat ještě nějakého sponzora, tak bychom chtěli, aby se Kreuziger postavil na start,“ řekl minulý týden Zdeněk Rubáš, šéf rokycanské stáje AC Sparta Praha, který je zároveň pořadatelem mezinárodní ceny. „Naštěstí se vše podařilo a Romanův start už nemůže nic zhatit,“ dodal nyní.

Na listině jezdců se ovšem objeví i další zajímavá jména. Jmenujme například Františka Raboně z americké stáje Columbia. S profesionální kariérou se na Masarykově náměstí rozloučí rekordman v šestidenních závodech Andreas Kappes z Kolína nad Rýnem.

Své borce vyslaly i další známé stáje. „Přijede Team Sparkasse z Dortmundu, do pedálů budou šlapat borci z Norska, Austrálie, Bulharska, Švédska, Chorvatska, Slovinska a chybět nebude ani pořadatelská AC Sparta Praha,“ informoval Rubáš. „Tato konkurence slibuje velmi hodnotný sportovní zážitek,“ je si jistý organizátor.

Václav Havránek, Daniel Géc