V Rokycanech se sympatický čtyřicátník neobjevil poprvé. „Už na jaře jsem asistoval děvčatům v mateřince U Saské brány,“ usmíval se skromně Kudrna. Škola byla vybrána jako první pro pilotní projekt, realizovaný s městem a Místním akčním plánem rozvoje vzdělávání. Konkrétním výstupem jsou přednášky pro pedagogy i rodiče a téma je nasnadě: Zdravé stravování školáků.

„Byl jsem na Kralovicku, Zbirožsku i Příbramsku. V úterý jedu na Šumpersko a příští týden strávím v Karlových Varech,“ seznámil nás kuchař se značným rádiusem. Dává přednost moderní české kuchyni s využitím moderní techniky (konvektomaty, lívanečníky, atd.) a na druhé straně s maximálně možným omezením polotovarů a dochucovadel.

Zdroj: Deník/Václav Havránek

Gymnazisté i jejich vrstevníci ze střední odborné školy ochutnali bramborový krém s pórkem a z hlavních jídel si mohli vybrat. Buď rajskou omáčku s cizrnovými kuličkami a bulgurem nebo klasické čevabčici s bramborem. „Jsou to pro nás cenné poznatky, i když se zrovna pereme s nemocností děvčat. Denně chystáme až šest set porcí. Nejen pro naše žáky a učitele, ale vaříme i pro seniory,“ uvedla vedoucí kuchyně Dominika Čermáková. Mladí lidé prý dávají přednost svíčkové, špagetám a sladkým pokrmům.

Vedení obou vzdělávacích zařízení nezapomíná ani na prostředí, v němž se strávníci pohybují. V sídle SOŠ byl rekonstruovaný výdejní prostor a oprava čeká i jídelnu gymnázia.