Své rozhodnutí musí mít vlastníci vyznačené u vchodu do podniku příslušnou grafickou značkou. Ve městech i na venkově budou převládat ty, které cigaretu povolují. „Zůstaly jsme kuřáckou restaurací, protože se obáváme odlivu zákazníků. Kdyby ale platil zákaz kouření plošně pro všechna zařízení, uvítali bychom to,“ sdělila majitelka rokycanské restaurace Corso Iveta Vašíčková.

Stejně tak se rozhodli nechat popelníky na stolech provozovatelé barů a heren. Jedním z nich je i Jiří Barczik. „Celý klub Kasíno zůstane i nadále kuřácký, k tomuto typu podniku to podle mě prostě patří. Kouř v tomto případě neomezuje žádné rodiny s dětmi u jídla,“ míní Barczik.

Vyjít vstříc oběma skupinám klientů novela sice připouští, ale je nutné mít prostory v jedné restauraci stavebně oddělené. „Vnitřek Penzionu No.1 bude pro nekuřáky, v prosklené přístavbě a venku na terásce si ale lidé zapálí. Podnik jsme měli této variantě už uzpůsobený, proto jsme zvolili tento kompromis,“ sdělil majitel Vladimír Šlégl.

Kouření v restauracích obtěžuje zejména ty, kteří tomuto zlozvyku nepřivykli. „Mám na to dost ostrý názor. Zápach z cigaret mě v podnicích velmi obtěžuje, jídlo si pak vůbec nevychutnám a byla bych tedy nejraději, kdyby se kouření uvnitř restaurací zakázalo úplně,“ svěřila se Pavla Hajžmanová.

M.Šmejkalová, G.Karníková