Například v Hromnicích na severním Plzeňsku poškodila vzrostlá lípa kostel. Na likvidaci následků bouře hasiči stále pracují. Zejména na Rokycansku jsou tisíce lidí bez elektřiny.

Nejhorší situace byla v okresech Plzeň-město a Rokycany a také na severním Plzeňsku a Tachovsku. "Ve většině případů jsme museli uvolňovat komunikaci po pádu stromu nebo jeho části," uvedl ráno operační důstojník hasičů. Podle Jakoubkové lze očekávat, že během dne na porušené a rozmoklé půdě dodatečně spadnou ještě další stromy.

Mezi nejvážnější události patřila evakuace letního tábora v obci Lhota pod Radčem na Rokycansku, v této obci také museli hasiči zajistit dodávku elektřiny do čtyř kravínů. "Děti jsme během noci převezli do areálu hasičského záchranného útvaru ve Zbiroze, který má dostatečné ubytovací kapacity. Tábor je na kraji lesa, byla tam kalamita, hrozilo, že stromy do tábora popadají," dodal velící důstojník.

Dvakrát také výrazněji poškodil strom budovu, v obci Líté na severním Plzeňsku lípa dopadla na rodinný domek, v Hromnicích se vyvrátila mohutná lípa na kostel, poničila střechu. "Hrozilo poškození barokního mobiliáře. Hasiči přemísťovali obrazy do bezpečných míst budovy a střechu provizorně zakrývali pomocí plachet. Na místě zasahovaly dvě výškové techniky. Dnes přijede statik," popsala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

V regionu při přechodu studené fronty také popadalo několik stromů na železniční trať, podle hasičů ale nešlo o vážné události, během chvíle se podařilo tratě zprůjezdnit. Zaplavených objektů bylo tentokrát minimálně.

Podle meteorologa plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Františka Hembery naměřily v noci přístroje v Plzni - Mikulce náraz větru o síle téměř 94 kilometrů za hodinu. "Máme ještě čidla na stožáru na Košutce (část Plzně), to je ještě výš než Mikulka, a tam jsme zaznamenali náraz větru 126 kilometrů za hodinu. Srážek spadlo v Plzni 13 milimetrů," uvedl Hembera.

Podle regionálního mluvčího ČEZ Martina Sobotky je situace nejhorší na Rokycansku. "Máme tam hlášeno asi deset poruch vysokého napětí, ale je na ně navázáno asi 4000 odběratelů," řekl. Problém je v tom, že výpadky postihly stejnou oblast jako po nedělní bouři. Technici ještě nestihli opravit všechny předchozí poruchy a popadané vedení. Část Rokycanska přiléhající ke středním Čechám po nedělních poruchách energetici zásobovali proudem náhradními napájecími okruhy, ty ale poškodila bouře v noci na dnešek, dodal Sobotka. V šumavském parku bouře tolik neškodila. Podle mluvčího Pavla Pechouška porazil vítr asi dvacítku stromů, hlavně v okolí Prášil a Železné Rudy. Spávci parku je budou během dne likvidovat, turisty to ale nijak neomezí.