Už tradičně byly pro ně zdarma či s výraznou slevou přístupné pamětihodnosti, muzea, výstavy i sportoviště. Do Prahy se rozjeli členové tří pionýrských skupin – ze Strašic, Hrádku a rokycanská Divoká Orlice. Každý si vybíral z nabídky podle svého a odpoledne se sešli v Kongresovém centru, kde byl pro všechny nachystán koncert Děti dětem. Svým umem se pochlubili mladí protagonisté a zazpívala Heidi Janků.

Heidi JankůZdroj: Marek Gerhard

S dojmy se nám telefonicky hned navečer pochlubili Hrádečtí. S průvodcem prošli Václavák a dozvěděli se spoustu nových informací. „Na Staroměstském náměstí se k nám zase přidal dvoumetrový lední medvěd a k radosti dětí, protože byl vážně jako skutečný, chodil chvíli s námi,“ líčila vedoucí Vlasta Vasková. „Moc hezké to bylo v Náprstkově muzeu. Viděli jsme Indiány v zajímavých oblecích a také obyvatele Austrálie,“ vyprávěla Michalka Kolářová. „Prohlédli jsme si i Tančící dům a vystavené Ladovy obrázky, které znám z večerníčků,“ uvedla Karolínka Cinertová. „Říkali nám, že Lada už nežije, a on tam dole seděl ve své jizbě. Pak nám vysvětlili, že je to figurína,“ podotkla Helenka Šístková. Skupinka se také vypravila na Slavín. „Překvapilo nás, kolik toho děti vědí o slavných lidech, co tam leží,“ pochlubila se znalostmi svěřenců Vasková.

Posezení v Kongresovém centru bylo po celodenním trmácení příjemné. Mělo letos ale i speciální zaměření. Bylo akcí ke 100. výročí vzniku Československé republiky. Když se na pódiu objevilo velkoplošné plátno, mohl na něm Míra Blecha oči nechat. Dění na něm totiž předznamenalo obří panorama Prahy, vlajka ve tvaru Československé republiky a coby symbol státu na děti shlížela podobizna Masaryka.

Ilustrační foto.
Otec a syn Uzlové v sobě mají cestovatelskou krev