Oficiální potvrzením o tom, že lesům kolem Rokycan je věnovaná daleko větší pozornost než těžbě, a současně i sečtením dalších kladů vzešlých z náročného hodnocení je zisk mezinárodního ocenění certifikace AA.

„Společnost Lesy města Rokycan ji podle našich informací obdržela jako první z 1205 členů soukromých a obecních lesů v republice," informoval vedoucí společnosti Stanislav Suda. Dodal, že zásluhu na tom mají všichni zaměstnanci.

Zisk zmíněného ocenění je podmíněný splněním přísných ekonomických kritérií a kladnými výsledky provedených auditů. Zřetel se bral i na ocenění PCF získané ze trvale udržitelné hospodaření.

Celkově hodnocené byly výsledky pěti posledních let. Mezi nimi například vytváření kapitálu, způsob investování, rizikovost společnosti, úroveň personální politiky a podobně. V souvislosti s posledně uvedeným jsme se dozvěděli, že podle sezónnosti společnost zaměstnává od 30 do 100 lidí a zhruba čtyřicítka pak bývá osob samostatně výdělečně činných. Především pokud se jedná o těžební činnost a dopravu dřeva. „Při hodnocení pro nás například mluvilo to, že investice do majetku mají stoupající tendenci a že se na druhou stranu projevují ziskovostí. Důkazem pozitivního projevování vložených investic je třeba pila Pod Kotlem. Při prodeji dřeva i řeziva dosahujeme stále lepšího zpeněžení. Letos jsme tak mohli přikoupit i novou rozmítací pilu zhruba za milion a čtyři sta tisíc. Výtěžek vkládáme ale i do úprav dalšího majetku. Zainvestovali jsme třeba opravu hospodářské budovy v polesí Sedliště, vyšla téměř na milion, a průběžně jdou peníze také do oprav lesních cest. V poslední době jsme se věnovali hlavně těm na Kotli. Přibližně za sedm set tisíc jsme jich tam zpevnili a upravili asi dva kilometry," vypočítával Suda.

I přes investice je ale hospodářský výsledek pořád klad- ný a stejně tak městu odváděný nájem. Zajímali jsme se také o těžbu. Ta se drží mírně pod možností plánu. „Vytváříme si tím rezervy do budoucna nebo pro případ kalamity," objasnili lesáci. Pěstební činnost byla naproti tomu asi o 20 procent překročená.

„Považujeme si dobrou starost o lesy města a obnovování majetku svěřeného společnos-ti. Proto jsme i naklonění tomu, aby prováděla potřebné investice," hodnotila místostarostka Marie Hlávková.