Prodejce stromků Marek Calta z Příšova na severním Plzeňsku Deníku řekl, že zákazníci si u něj mohou vybrat hned z několika druhů. „Nabízíme jedli kavkazskou, borovici černou a smrk stříbrný. Jako jedni z mála máme v portfoliu také jedli korejskou,“ vyjmenoval Calta s tím, že právě dřevina z Korei má nezaměnitelnou vůni. „Připomíná citrusy, pomeranče nebo citróny. Je to nejvoňavější stromeček, protože má hodně silic a smoly,“ popsal prodejce.

Právě díky specifickému odéru a zbarvení si mezi zákazníky získává stále větší oblibu. „Zespoda je stříbrná, nahoře zelenkavá až do modra,“ poznamenal.

Podle Marka Calty je letos mezi lidmi tradičně největší zájem o jedle kavkazské, které nepíchají. „Letos jsme ale také vypozorovali, že se zákazníci často vracejí k borovicím. Je to možná dopad covidové krize, protože tyto stromky nejsou tak drahé,“ míní.

Už tisíc figur má Velký plzeňský betlém. Postavičky mají reálný základ – sami sebe vymodelovali obyvatelé města. První figurky pro betlém jsou vyrobené už v roce 2000. Postupem času se vytvořila tradice a nové postavy Plzeňanů stále přibývají.
OBRAZEM: Velký plzeňský betlém je na radnici, postavičky tvoří obyvatelé města

U Caltů v Příšově lze všechny druhy stromků sehnat od 400 korun, vzrostlé stojí i okolo 1200 korun. „Otevřeno budeme mít až do 23. prosince. Když ale někdo zavolá na Štědrý den, na holičkách ho nenecháme,“ uzavřel Calta.

Do 23. prosince si mohou lidé koupit stromek také u Lesů města Rokycan. Ve dvoře podniku v Soukenické ulici jsou k mání vždy od 9 12 hodin, odpoledne pak od 13 do 16 hodin.

Vyprodáno už mají Domažlické městské lesy. Deníku to řekl Josef Forst. „Tradičně byl největší zájem o kavkazské jedle,“ informoval.

Ve vytápěné místnosti v bytě je potřeba stromky nechávat co nejkratší dobu a samozřejmě zalévat, ale pozor – nepřelít.