„Dva dny po sobě byly v dubnu čtyři stupně pod nulou. Stali jsme se tak jednou z nejpostiženějších oblastí v České republice,“ potvrdil spolumajitel čtyřicetihektarových plantáží na severu Rokycanska Richard Schwarz.

Vliv teplotních kotrmelců, kdy je vegetační období zhruba o čtyři týdny urychlené, bude znát až po opadání květů. „Pokud by měla na stromě zůstat třeba jen čtyři jablka, nemá cenu se o ně starat,“ pokrčil rameny sadař, který už nyní odhaduje rok 2019 jako horší ve srovnání s minulými sezonami. Citelně schází vláha a plody jsou kvůli tomu malé. Příroda se navíc sama brání tím, že slabší kusy ovoce končí na zemi bez cizího zavinění.

Loňskou nadúrodu pociťují ve Vranově citelně: „Máme stále uskladněno dvě stě tun jablek a výběr mezi dvanácti druhy je značný. Ovšem v situaci, kdy lidé jsou přece jen jablek přejedeni a banány stojí v supermarketech za devatenáct, pomeranče dvacet a jablka 27 korun, je něco špatně. Velkoobchody preferují laciné zboží z Polska a my si musíme zkrátka pomáhat, jak se dá,“ dodal Schwarz. Je přesvědčen, že kdyby na pultech byla jablka až o polovinu levnější, pořád by to byl pro prodejce zajímavý výdělek.

Vranovští provozují kromě domácího areálu dva speciální obchody (Rokycany, Plzeň) a část jablek přeměňují v mošt.

Den země 2019
FOTO: Den země slavili v domě dětí