Od 1. července platí nové regionální tarify, které si tak úplně nesedly s ceníkem státního dopravce. „Takže třeba za rychlík z Rokycan do Plzně pod křídly Český drah a se slevou zaplatí děti, studenti či senioři nad 65 let devět korun. Ale ve spěšných a osobních vlacích tahle úleva neplatí a taxou pro důchodce je bez použití Plzeňské karty 21 korun. Navíc s platností do šedesáti minut, pokud jde o vzdálenost nad deset kilometrů,“ dozvěděli jsme se u okénka v plzeňské stanici.

„Byl jsem vystaven množství dotazů, které mi vadí: Čím a v kolik hodin pojedu a kdy se vracím, pokud chci zpáteční lístek. Kolik je mi let a jakou uplatním slevu. A zda jsem majitelem Plzeňské karty,“ rozčiloval se včera starší muž. „To je ale v pořádku, protože například časová platnost jednosměrného lístku zpravidla umožňuje přestup z vlaku na městskou hromadnou dopravu v Plzni,“ reagovala na dotaz Eva Benediktová za společnosti Poved.

Čtenáři Deníku poslali fotografie nasbíraných hub.
Záchranáři a mykologové: Pozor na žampiony a bedly!

Potíže nastaly při použití IN karty. Platí v rychlících, ovšem ve spěšných a osobních vlacích lze slevu uplatnit jen přes elektronické předplatné. Lidem chybí kdysi zavedené, ale nyní zrušené týdenní, měsíční nebo čtvrtletní předplatné.

Nedořešené zůstává i pořízení Plzeňské karty. Vydají ji sice pracovnice informačních center na území regionu, jenže kvůli aktivaci musí klienti do krajské metropole.A rozpaky panují i při odbavení kol. Rozdílné cifry platí v rychlících a v osobních spojích.

Při revolučním kroku označeném názvem Tuto se povedlo se ovšem narodily i pozitivní momenty. Pomineme-li nynější autobusové potíže na určitých linkách, je třeba pro výletníky určitě příjemné cestovat celý den po kraji za 72 korun.