„Lidé na to šíleně nadávají. Pokud návrh projde, měli by si poslanci také zrušit svoje laciné sněmovní stravování. Právě jsem koupila maso, a tak budeme mít s manželem za jednu stravenku oběd oba,“ řekla Zdeňka Chudáčková.

„To mě bude mrzet, jestli stavenky zruší,“ konstatovala také zákaznice v rokycanské Agře.

Majitelka této prodejny a restaurace v patře Jana Humlová má vůči návrhu rozporuplné pocity. „Pro nás to bude lepší. Ze stravenek odvádíme provizi. Na druhou stranu lidé platí stravenkami často,“ řekla.

V hotelu Bílý lev na Malém náměstí tvoří v době oběda stravenky skoro polovinu tržeb. „Návrh není dobrý. Museli bychom to řešit jinak,“ konstatovala Soňa Bejčková.

Ani zaměstnavatelům, kteří nejsou ze státní sféry, nebo neposkytují závodní stravování, se návrh nelíbí. „Na stravenky jsme přešli před půldruhým rokem. Řada podniků zrušila vývařovny a přešla na stravenky. Pro nás by byla závodní jídelna kvůli předpisům příliš nákladná,“ řekl ekonom Osecké zemědělské a obchodní společnosti Petr Havel.

Pokud návrh projde, o nic naopak nepřijdou zaměstnanci firem, které mají zajištěné závodní stravování. To totiž zůstane zvýhodněné i nadále. „Od začátku máme jídelnu, do které dovážíme obědy,“ řekla Jana Pešičková ze společnosti Eugen Wexler.

Návrh se patrně nedotkne stravenek, které poskytuje svým zaměstnancům stát. „Daňové zvýhodnění se nás netýká. Jako organizační složka státu daně neplatíme,“ domnívá se Miloslav Křen, vedoucí Zemědělské a vodohospodářské správy Rokycany. Stejný názor má i tajemník rokycanské radnice Slavomír Špicl.

V současnosti dostává od svých zaměstnavatelů sedm z deseti zaměstnanců stravenky nebo příspěvky na oběd. Zjistila to agentura Factum Invenio. „Bez těchto benefitů by své stravovací zvyklosti změnily dvě pětiny z nich,“ uvádí ve zprávě, ve které reaguje na vládou schválený záměr.