„Máme mnoho stálých zákazníků, kteří nás kontaktují už teď. Hlavní nápor ale teprve přijde. Cukroví začínáme péct od poloviny listopadu a v této době je samozřejmě i nejvíce objednávek,“ říká Ivana Pavlovičová, z cukrárny v Přemyslově ulici v Rokycanech.
I když stále převládají domácnosti, kde se o cukroví postará hospodyňka, je řada lidí, kteří si vánoční sladkosti raději koupí. Ušetří tím práci a také peníze. Náklady na domácí pečení jsou totiž často vyšší.
„Cukroví máme nafocené, takže lidé si mohou vybrat i podle vzhledu. Nejlepší reklama je ale tehdy, když naše sladkosti lidem chutnají. Vznikají tak doporučení a ta jsou pro nás nejlepší vizitkou,“ doplňuje Pavlovičová.
Většina hospodyněk ale stále dává přednost domácímu pečení. Považují to za tradici. „Tak nějak to k Vánocům patří. Pečeme celý prosinec a tím se ale také na svátky čím dál tím víc těšíme. Je to zkrátka součást slavnostní atmosféry. Takže to množství práce je pro nás spíše příjemné,“ potvrzuje s úsměvem Jana Horáková.