Mnohem vyšší zájem je i na Poliklinice na Denisově nábřeží, kde nyní ženy objednávají na začátek listopadu. Důvodem náporu je osvětová kampaň Všeobecné zdravotní pojišťovny, která od července do září obeslala s doporučením k vyšetření půl milionu žen.

Podle mluvčí pojišťovny Terezy Květoňové je důvodem kampaně malý zájem žen o tato vyšetření, a to i těch, které je mají jednou za dva roky hrazené pojišťovnou. Sem spadají ženy od 45 do 69 let. Ženy této věkové kategorie, které v posledních třech letech na vyšetření nedorazily, našly tedy ve schránce obsílku pojišťovny, stejně tak ženy ve věku 70 až 74 let, které poslední tři roky vyšetření neabsolvovaly. I ony mají v rámci kampaně vyšetření zdarma.

„Takový zájem jsme nečekali, počítali jsme tak s polovičním,“ uvedla Květoňová, podle které nejsou dlouhé čekací lhůty odsouzeníhodné, naopak. „Zájem nás těší,“ doplnila Květoňová.

Podle Šárky Balvínové z radiodiagnostického oddělení Polikliniky na Denisově nábřeží je potěšující, že na výzvu pojišťovny reagovaly starší ročníky žen, které si jinak musí vyšetření mamografem, jež přijde zhruba na 600 korun, hradit ze svého. Velký zájem o vyšetření podle primáře radiodiagnostického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Zdeňka Chudáčka nijak neomezí ženy, které mají nějaké potíže a potřebují přednostní vyšetření. Těch se čekací doby netýkají. „Ostatní ženy, které jsme ještě na konci srpna objednávali na polovinu října, teď musí čekat až do začátku prosince,“ vysvětlil Chudáček.

Lepší situace je při objednávání na sonografii, která je často nutnou doplňkovou metodou k mamografii, kde se nyní objednává na začátek listopadu. Pokud se čekací doby ještě prodlouží, navrhne primář vedení nemocnice zvážit možnosti přístrojového a personálního posílení oddělení.

O posílení mamografických center se uvažuje i v rámci České republiky. „Není třeba budovat další centra, ale měl by se zvýšit počet mamografů, přibližně o deset,“ uvedl český specialista na tuto problematiku a přednosta Diagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jan Daneš. Podle něj je možné také budovat satelitní pracoviště akreditovaných mamografických center, kterých je v Česku 59. Některá centra kvůli dlouhým čekacím dobám již rozšířila provoz na sobotu.

Ročně v Česku onemocní rakovinou prsu téměř 6 000 žen. Dva tisíce žen na toto onemocnění zemře.