Josef Babický se snoubenkou Janou Šístkovou z Dobříva se měli brát 24. srpna. „Jednadvacátého klepala na okno teta, že jsme obsazeni sovětskou armádou. Co jsem měl dělat? Vzal jsem motorku a jel nejdříve k Janě a pak do Rokycan na úřad zeptat se, zda nás v sobotu oddají. Řekli, že ano, a tak jsem jel zpět. Tam, kde je dnes betonárka, jsem dojel kolonu tanků a jeden voják na mě ukázal samopalem, že nesmím předjíždět,“ vypráví Babický.

S manželkou měli štěstí. Svatba se konala v poledne, než Rusové všechny další zrušili. „Hostinu jsme měli U Václava, ale v 18 hodin nás poslali domů s tím, že je vše zakázané. Jeli jsme do Dobříva k Jany rodičům, kde jsme veselku dokončili, a teď oslavíme 50 let společného života,“ dodal.

I Jana Sedláčková z Rokycan si na okupaci Rudou armádou vzpomene každoročně, nejen při kulatém výročí.. „Jednadvacátého srpna totiž bývalo Jany. Teď už je v kalendáři sice jen Johana, já ale stále držím svátek v srpnu a bohužel už ho mám s událostmiz osmašedesátého spojený,“ vypráví.

Křižovatka u Střelnice.Zdroj: Fotografii poskytlo Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech

Popisuje strach a bezmoc. „První dny nikdo nic nevěděl. Netušili jsme, co bude. Máma mě probudila se slovy, že bude válka. Tak jsme šli nakoupit jídlo do zásoby. Na křižovatce na Železné už jezdily tanky, byl to strašný pocit. Z televize ani z rádia jsme se nic nedozvěděli. Jenom říkali, ať jsme v klidu. Byla ve mně malá dušička,“ popisuje pamětnice.

Vzpomíná, že ale i Rusové vypadali vyplašeně. „Dvě děla měli na náměstí a s dalšími dvěma stáli u nemocnice, tam, co je dneska gymnázium. Šli jsme se tam s další omladinou podívat. Ti vojáci říkali, že jsou někde v Německu na cvičení. Byli to takoví vyplašení kluci. Pak ale přišel velitel v placaté čepici a zakázal jim se s námi bavit a říkal jim, že je tady kontrarevoluce,“ líčí Sedláčková.

Vzpomíná i na příhodu, jak šel jeden rokycanský kluk s pivem k osamocenému sovětskému vojákovi. Vypadalo to prý, že se mu osamělého chudáčka na hlídce zželelo a chce ho pivem pohostit. Těsně před Sovětem ale vylil pivo na zem. Voják prý sáhl po samopalu a významným gestem naznačil, že si na něj nemají Češi dovolovat.

Záchranáři se snažili o resuscitaci seniorky na rokycanském koupališti marně.
Moravec: Plavčíci byli při tragické události čtyři