Co říkáte na celostátní výsledky voleb, ve kterých zvítězila koalice SPOLU? Čekal jste, že budou tak těsné?

Ukázalo se, že občané České republiky chtějí změnu. Mám z toho obrovskou radost. Během předvolební kampaně v Plzeňském kraji jsem od lidí slyšel, že už mají dost vlády Andreje Babiše. Naše koalice nenabízela jen sliby a prázdná slova. Osobně jsem od začátku věřil tomu, že ve volbách můžeme vyhrát. Jsem moc rád, že to tak dopadlo. Je to prostě skvělé. Moc děkuji všem, kteří nám dali svůj hlas a podpořili tak změnu v naší zemi.

Jaké budou další kroky koalice SPOLU?

Momentálně si užíváme radost z vítězství. Předpokládám, že Petr Fiala bude pověřen sestavením vlády a že bude vyjednávat o vládnoucí koalici, ve které bude figurovat koalice SPOLU a koalice Pir/STAN.

V plzeňském štábu koalice Spolu v kavárně DEPO 2015 oslavují vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny.
Kraj ovládlo ANO, SPOLU mu šlapalo na paty. U Pirátů vládne smutek

Co říkáte na to, že jste v Plzeňském kraji získal nejvíce preferenčních hlasů (více než 11 tisíc) napříč stranami?

Jsem pyšný na to, že jsem mohl bojovat za koalici SPOLU v čele její kandidátky v Plzeňském kraji. Ze získaných hlasů mám opravdovou radost. Jsem vděčný, že lidé v našem regionu ocenili moji práci.

Hovoří se o tom, že byste mohl být v nové vládě ministrem školství. Pokračoval byste i nadále ve funkci primátora a zastupitele Plzeňského kraje?

Ani v době, kdy vznikala koalice SPOLU, ani během naší předvolební kampaně jsem opravdu neusínal a nevstával s tím, že můžu mít nějakou ministerskou funkci. Jsem připraven věnovat se problematice vzdělávání v jakékoliv pozici, ve které budu.

Co bude vaší prioritou v Poslanecké sněmovně?

V Poslanecké sněmovně se nyní věnuji především otázkám vzdělávání. Jsem přesvědčen, že budoucnost naší země spočívá v kvalitním vzdělávacím systému. Věnovat se chci tedy českému školství a také dopravním projektům. Budu bojovat za zájmy Plzeňského kraje a za zájmy občanů našeho regionu.

Na nádvoří Prazdroje právě probíhá šestý ročník pivně-kulturního festivalu Brewstock.
FOTO: Minipivovary obsadily nádvoří Plzeňského Prazdroje