VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martin dovezl vína a opeřence

Rokycansko – Martina protáhneme až do víkendu – zaznívalo porůznu v restauračních zařízeních.

12.11.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Libor Ševčík

„Ujalo se to úžasně. Začali jsme jedenáctého a v nabídce chceme pokračovat i v pátek a sobotu. Lidé o to mají zájem,“ potvrdila například Michaela Kalašová U Tří Zmijí. „Poptávka je po martinských vínech – máme bílá, růžová i červená. Ke každému druhu navíc speciálně hlavní jídlo. K červenému třeba husu s dvěma druhy knedlíků. Navíc se dělají bramborové placky s husími játry. Pokud to někomu nestačí, je k mání staročeská bramboračka. Jako zákusek pak koláče. „Pekla jsem celý den,“ usmívala se Kalašová.

Porce křupavě vypečené husičky šly jako na dračku také Na Střelnici. Jako přídavek k ní dávali sklenku vína a v půl jedné už měli po staročeské dobrotě jako vymeteno.

Svátek Martina si přivlastnili i v zámku Zbiroh. V jeho jménu organizují sobotu. „Pořádáme už druhý ročník svatomartinského posvícení a vín,“ informovala Monika Hejtmánková a slíbila v zámecké krčmě rozmanité kulinářské speciality. Po celý den si mohou návštěvníci vedle prohlídek vybírat také z nabídky historických klání a nádvoří opanuje středověký jarmark.

„U nás, v Biskoupkách, se chystáme na martinské posvícení právoplatně. Místní kaplička je totiž Martinovi zasvěcená, a tak v Selském dvoře plánujeme posvícení se vším všudy,“ zdůraznil Tomáš Fiala. Aby nápor lidí zvládli, začínají už pátkem a sobotou, kdy bude k mání rozmanité staročeské menu a také výběr svatomartinských vín. Podávat se bude i teplá medovina! Slavnostní oběd za hudebního doprovodu je naplánovaný na neděli a muzika i dobroty budou provázet také další akce: pondělní pěknou a úterní sousedskou. ´Dožerná´ s vylizováním pekáčků, dnes už málo známá, pokračuje ve středu.

A ještě k tomu protažení svátku: Svatomartinská vína jsou mladá, musí se proto vypít hned. Ale štamgasti prý vůbec nejsou proti!

„Ani my si nenecháme tuhle příležitost ujít, máme víno rádi a nejsme ani proti dobrému hlavnímu chodu,“ konstatovala Markéta Smutná. „Je vůbec hezké, že se martinská tradice oživila. Husu, víno – to člověk zná. Zaujalo mě ale, že existuje svatomartinský punč. To jsem ani nevěděla,“ dodala nad skleničkou vína.

Autor: Božena Šopejstalová

12.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PŘÍMO V PROSTORÁCH Probační a mediační služby Rokycany její vedoucí Zdeňka Blažková zodpovídala dotazy studentů Gymnázia a Střední odborné školy Rokycany.

Gymnazisté se vydali za odborníky z mediační služby

Roman Hubník.

Hubník: Škoda první půle

Karolína Kapounová půjde poprvé k volební urně

Příkosice – V červnu bylo Karolíně Kapounové z Příkosic osmnáct let. Letos poprvé půjde k volbám. Osud republiky jí není lhostejný.

Desetičlenná komise velela Mýtu

Mýto - Bezmála dvanáct set oprávněných obyvatel mohlo odevzdat svůj hlas v Mýtě.

Raková jede do Mýta, Radnice do Strašic

Rokycansko – Fotbalisté se posunuli do podzimního finiše.

Nemocnice hledá šéfa představenstva

Rokycany – Rada Plzeňského kraje schválila vypsání výběrového řízení na obsazení předsedy představenstva společnosti Rokycanská nemocnice, a. s.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení