Rodiče dětí z mateřinky Školní ulice si konečně oddechnou. Je rozhodnuté, kam se mrňousci ze své školky, která je v havarijním stavu, uchýlí. Tím ale značná změna nenastane jen pro ně, ale i pro další děvčata a kluky. Předškoláčci totiž dočasný azyl najdou v devítiletce v ulici Míru.

„Měli jsme vytipovaných více možností, ale umístění ztroskotávalo především na stanovisku hasičů. Předpisy z oblasti požární ochrany jsou v případě provozu souvisejícího s předškoláčky přísné," uvedl místostarosta Tomáš Rada.

Pro osmdesátku dětí se tedy konečně podařilo najít náhradní zázemí. Také ZŠ ulice Míru má ale s provizoriem své zkušenosti. Když se rekonstruovala jejich školní budova a veškeré osazenstvo bylo rozmístěné různě po městě. „I když se objevovaly připomínky, proč opět my se máme uskrovnit, kývli jsme na žádost," říká ředitelka Hana Šlégrová. „Sice s tím bude pro nás spojená řada problémů, ale věřím, že ze vzájemného sousedství zase vzejde leccos dobrého. Určitě se prohloubí spolupráce s mateřinkou a dohromady vymyslíme spoustu krásných programů," podotkla

Školka bude mít v prvním patře budovy vyhrazené tři třídy a dole šatnu. V tu se promění nynější učebna výtvarné výchovy, stojany poputují na půdu a s nimi i spousta dalšího nábytku ze tříd.

V rámci změn se první třída a přípravná přestěhují do družiny a čtvrtá do hudebny. Vzhledem k tomu, že škola se specializuje na rozšířenou výuku hudební a výtvarné výchovy, bude pro ni uskrovnění citelné. „Bez hudebny se neobejdeme," říká ředitelka. Ze čtvrťáků tím budou tak trochu poutníčci. Ale na druhou stranu, protože jde převážně o hudební třídu, budou většinu času v nejvýhodnějším prostředí.

Škola pro celé hosty uvolní i celé jedno sociální zařízení, čímž bude muset změnit zaběhnutý systém. „V patře bude třeba vytvořit také nějaký předěl, abychom se vzájemně nerušili. Nezbytné je pořídit do území školky též interaktivní telefon s videem a napojit ho na náš systém, aby mohli do uzavřené budovy vpustit známou osobu. Dále zajistit pro ně klíče a … zkrátka denně se vynořují nové a nové záležitosti k zařízení. Finančně s tím pomáhá městský úřad, z našeho rozpočtu bychom to jinak nezvládli," objasňovala Šlégrová. „Vzhledem k tomu, že škola přijde vlastně o tři interaktivní učebny, máme od pana starosty příslib, že s vybavením náhradních prostor technikou a dalším potřebným nám město vypomůže," dodala.

Jídelna v budově není, obědy budou zajišťované jinak. Svačiny ale vedení ZŠ umožní připravovat ve školní cvičné kuchyňce.

Dnes už začíná první fáze škatulata, hýbejte se, mateřinka stěhuje pianina. Hlavní přesuny však vypuknou v úterý. „Na tento den, tedy osmnáctého, jsem proto vyhlásila ředitelské volno," informovala Šlégrová. „My už ve středu začneme normálně učit podle klasického rozvrhu a předpokládá se, že školka by v nových prostorách mohla zahájit provoz ve čtvrtek či pátek," dodala ředitelka.

Se změněným režimem se zatím počítá do konce školního roku.