Mateřská školka ve Školní ulici v Rokycanech prochází už několik měsíců rozsáhlými opravami.

V červnu loňského roku zahájilo město Rokycany nezbytnou rekonstrukci budovy mateřské školy ve Školní ulici. Objekt předškolního zařízení poškodila havárie na vodovodním rozvodu v říjnu 2014. Po promáčení stropních konstrukcí byl provedený kontrolní statický posudek, který konstatoval havarijní stav vodorovných konstrukcí v budově. Ty byly z větší části neprodleně odkryté, aby bylo možné zjistit jejich skutečný stav a navrhnout řešení. Bylo zjištěno, že skladba stropů je téměř v každé místnosti jiná (dřevo, beton, panely, hurdisky apod.). Po prohlídce objektu a posouzení stavu bylo rozhodnuto, že rekonstrukce bude řešená opravou stávajících stropů a podlah. Současně bylo schváleno zpracování projektové dokumentace. „Investiční akci nazvanou „Stavební úpravy objektu mateřské školy ul. Školní 642" provádí firma AVS STAV, s.r.o, která vzešla z otevřeného výběrového řízení. Dílo by mělo být provedeno a předáno městu nejpozději do 31. března 2016," uvedl vedoucí Odboru rozvoje města Jiří Hlad. Objekt školy je tvořený jedním podzemním a třemi nadzemními podlažími a půdním prostorem. V podzemním podlaží jsou prostory kuchyně, technického zázemí, jídelny a kotelny. V nadzemních patrech jsou herny, lehárny pro děti a sociální zařízení. Do technologie kuchyně se nezasahuje. Nová kuchyně byla vybudovaná v roce 2004. Budova bude stejným způsobem využívána i po rekonstrukci. Objekt prošla v roce 2014 revitalizací, kdy zateplením došlo ke snížení energetické náročnosti. „Investiční akce spočívá v celkové vnitřní rekonstrukci budovy mateřské školy po havárii vnitřního rozvodu vody. Vzhledem k tomu, že po promáčení stropních konstrukcí byl statikem zjištěný havarijní stav všech vodorovných konstrukcí, probíhali na stavbě nejprve nezbytné demoliční práce na nevyhovujících stropech a podlahách a vyklízení vybouraného stavebního materiálu," přiblížil k probíhající rekonstrukci místostarosta města Rokycany Jan Šašek.

Už v průběhu bouracích prací byly ale prováděny i následné stavební práce. Na dřevěných trámových stropech bylo provedeno snesení podhledu a chemické ošetření dřevěných prvků a následovalo statické zesilování konstrukcí. Teď v předchozích týdnech byla provedená kompletní výměna kanalizačních svodů a instalovány nové rozvody vytápění a elektroinstalace v celé budově. Školka má i nové zařízení kotelny, kde byly osazené nové úspornější plynové kotle, včetně připojení na rozvod plynu a nový ohřev teplé vody," doplnil Šašek. Provedená byla i nástavba západního schodiště jako nové únikové cesty. Z důvodu navýšení kapacity dětí vzniká ve třetím nadzemním podlaží nové sociální zařízení i plocha herny a lehárny.

„Momentálně na stavbě probíhá postupná úprava všech vnitřních povrchů novou štukovou omítkou a odstraňování keramických obkladů. Prostory WC a umýváren dostanou obklady nové. Projekt rekonstrukce počítá s kompletní výměnou podlahových krytin ve všech nadzemních podlažích. Podlahy budou z keramických dlažeb v umývárnách a WC a z PVC v ostatních prostorech," uzavřel Šašek.

Po postupném předávání hotových prostor se v průběhu jarních měsíců roku bude řešit úklid budovy, vybavování mateřské školy novým nábytkem a opětovné nastěhování. Děti se do zrekonstruované budovy školy vrátí nejpozději se zahájením nového školního roku 2016/2017.