Pět budov mateřských škol města je správně spojených do dvou celků. V jednom MŠ Školní, kam spadá i MŠ Čechova a Borek, dnes končí zápis. Ve druhém celku MŠ U Saské Brány spojené s MŠ Pohádka, už mají situaci jasnější. Ačkoli říci jasnější, je dost problematické. Musí se rozhodnout, jak obsadit zhruba šedesátku míst, jež jsou pro další školní rok k dispozici. „Zhruba týden ještě musíme počkat, jak dopadnou některé odklady školní docházky. Ale to jsou tak plus minus tři místa a dohromady jich máme k dispozici šedesátku," konstatovala ředitelka zařízení Věra Zagorová. Přitom k zápisu dorazili rodiče se 144 dětmi. Více by jich chtělo u-místit ratolesti blíže centru, tedy v Saské. „Zájem nás moc těší, ale na druhou stranu z toho mám těžkou hlavu. Vloni, když jsme přidělali jednu třídu, to bylo veselejší, mohlo se vyhovět více rodičům," povzdechla si Zagorová a dodala: „Vím ale, že někteří kvůli jistotě zkusili více školek. Takže počet zklamaných snad bude nižší."

Přednostně se budou přijímat předškoláčci, což je vlastně dané ze zákona, a potom je kritériem bydliště v Rokycanech a věk dítěte (vyšší je plusem). Výjimka platí v případě zařízení Pohádka. Tam na základě dřívější dohody s obcí Kamenný Újezd ( z doby, kdy se budova MŠ přistavovala) se přijímají i tamní mrňousci. „Dohoda zněla maximálně na deset dětí, jak vypadá situace letos, zatím nevím," uvedla starostka Jarmila Vaňourková.

Do MŠ Školní zamířila první den s rodiči sedmdesátka dětí . „Je to stav za první zápisové dopoledne, uvidíme, co přinese odpoledne a zítřek. Tázajícím se vysvětlujeme, že přijímání do školky není o pořadí, v jakém přijdou, ale o postupech, které pak na základě stanovených pravidel děláme,"sdělila ředitelka Eva Blechová. „Letos nám bude odcházet šest dětí z Borku. Dalších 74 z MŠ Čechova a Školní. Ta nyní kvůli rekonstrukci kmenové budovy dočasně sídlí v ZŠ ulice Míru a zčásti děti posílily kamarády v Čechově ulici," doplnila Blechová.

Situaci v Rokycanech i jinde budeme nadále sledovat.