Patnáct dětí nemohla vloni přijmout Mateřská škola ve Zbiroze. Její kapacita je 108 míst. „Žadatelů bylo hodně, pokračuje situace z předloňského školního roku, kdy jsme nemohli vyhovět dvanácti žadatelům. Letos se podle našeho odhadu zdá, že co do počtu žádostí bude opět nadstav. Tady se to dá celkem vysledovat," uvedla ředitelka Marie Holečková. Předškoláčků je v MŠ čtyřicet, ne všichni ji ale v červnu opustí. „Kdyby se ustavila při ZŠ přípravná třída, tady by se uvolnilo a nemuseli bychom mít tolik nepřijatých dětí," míní. Míst je v mateřince 108. Odloženou školní docházku mělo 7 mrňousků. Jejich rodičům od ledna, na rozdíl od ostatních předškoláčků, nově vznikla povinnost platit zařízení za jejich docházku. Zajímalo nás, jak to vzali. „U nás úplně v pohodě, žádné problémy se nevyskytly," konstatovala ředitelka. Školné zástupce dětí ve Zbiroze vyjde na 300 Kč měsíčně, stravné na 30 Kč. U starších v případě odkladů docházky na 32 Kč na den. Větší povědomí o situaci pro příští rok bude mít školka po 20. dubnu, kdy se uskuteční zápis.

Přípravná třída

V Radnicích už rok a půl funguje zrekonstruovaná mateřinka mající kapacitu 84 míst. Vloni sice nevyhověli 10 žádostem o přijetí, ale: „Postupem času ale pět mrňousků z tohoto převisu bylo přijatých. Situaci s obsazováním volných míst nám ulehčila také skutečnost, že sedm kluků a holčiček, jejichž rodiče zažádali o odklad, navštěvují přípravnou třídu při ZŠ," informovala vedoucí učitelka Ivana Buchancová. Pro rok 2013/2014 vidí situaci obdobně. Říká ale: „Vzhledem k tomu, že nám sem docházejí děti z dvanácti obcí, je odhadování zatím dost těžké." Zápis se uskuteční 17. a 18. dubna.

Školné v radnické MŠ vychází na 239 Kč a svačiny s obědem na 30 Kč pro tři až šestileté děti. Pro ty, co mají odklad či jsou o rok starší je to už 33 korun.

Více přímo v Deníku.