„Z gymnázia odmaturovalo úspěšně devětašedesát žáků, šestnáct dokonce s vyznamenáním. V devíti případech ale státní písemná práce z českého jazyka a ústní z angličtiny nedopadla dobře, studenti nesplnili požadavky," uvedla ředitelka Drahomíra Rancová. Po- kud jde o písemnou část mateřského jazyka, podle zaslaného hodnocení někteří nedodrželi zvolený slohový útvar. V angličtině pak komisaři u ústní zkoušky místy nabyli dojmu, že předepsaný rámec státního prověřování nebyl naplněný

Ve střední odborné škole se všemi úseky zkoušky dospělosti s úspěchem podařilo projít 44 studentům, dvěma s vyznamenáním. Dvanáct mladých lidí ale nedoplulo do cíle. „Zčásti ztroskotali na didaktickém testu státní maturity. Ve větší míře ale neuspěli u ús- tního zkoušení z profilových předmětů stanovených přímo školou," dodala zástupkyně ředitelky Milada Mužíková.

Zatímco parta studentů z gymnázia odejde, další se hlásí. S definitivní platností bylo ukončené přijímání žáků do budoucí primy. Z jedenapadesáti zájemců, hlásících se do prvního ročníku osmiletého gymnázia, jich škola přijala třicet. O pořadí rozhodly přijíma- cí zkoušky, jimž se podrobili.

„Testy zahrnovaly úkoly z učiva pátého ročníku. Nedá se říci, že by s něčím žáci měli výraznější problém, tedy že by v tom chybovali více," sdělil zástupce ředitelky Pavel Benedikt. „Pokud jde o češtinu a matematiku, ani v tomto případě se neukázalo, že by v jednom z předmětů byly výsledky viditelně lepší. Lze konstatovat, že jsou porovnatelné," hodnotil.

O primě je tedy rozhodnuto, zbývá dořešit další první ročníky školy, v tomto případě zaměřené na čtyřleté studium, a stejně tak první ročníky střední školy. Přihlášky sice žáci podali, ale směrodatné jsou teprve odevzdané zápisové lístky.