Deníkem oslovení majitelé provozoven se tohoto zákazu obávají. Většina vyčkává, co bude dál. „Myslím si, že tato situace je pro celou gastronomii velmi nepříjemná," uvedl vlastník Selského dvora v Biskoupkách Tomáš Fiala. „Prozatím jsme ale nepocítili, že bychom měli úbytek konzumentů," konstatoval. „Kontrola z celní správy u nás byla a dopadlo to dobře," uzavřel Fiala.

Také majitel hotelu Bělohlávek v Holoubkově má obavy. „Pokud by se zákaz rozšířil také do restaurací, byl by to problém. Ztratili bychom zákazníky a snížily by se tržby," uvedl Jan Buršík. „Na dvou plzeňských provozovnách jsem měl kontroly a vše se obešlo bez problémů. Beru alkohol od ověřených dodavatelů, a proto se nemusíme ničeho obávat," dodal.

Zákazníci, kteří navštěvují restaurace, od tvrdého alkoholu upustili. „Piju jen pivo a manželka víno. Kdyby nehrozilo takové nebezpečí, dali bychom si třeba slivovičku. Teď se ale strašně bojíme," vyjádřil se Petr Šilpoch z Rokycanska.