Sto čtyřicet metráků tzv. těžkého kapra, to znamená macků kolem 2,70 až 3 kilogramy váhy, vydal Čápský rybník. Jeho výlov byl letos na Rokycansku prvním v pořadí.

Pracovníci Rybniční správy J. Colloredo – Mannsfelda Zbiroh, sice v rámci této mokré žně pořádně prokřehli, protože se museli vypořádat i se studenýcm deštěm, ale přesto byli za počasí rádi. „Pro ryby je to ideální, snáze manipulaci přečkají. Proto jsme kvůli teplému počasí a malému stavu vody také první termín výlovu překládali,“ sdělil šéf rybníkářů Radek Jandera.

Ačkoli dvě třetiny z celkové letošní produkce hodlají Zbirožští vyvézt do zahraničí, většina ryb z Čápského už zůstane v sádkách pro tuzemský vánoční trh. Cena se nezvýší, zůstává ve stejné relaci jako minulý rok. Za kilogram tedy milovníci kapřího masa zaplatí 73 korun. Za tutéž cenu lze ale už teď kapry každý čtvrtek získat ve zbirožských sádkách. „Pokud nejsme mimo, snažíme se zájemcům vyhovět i jindy. Zejména chataři a chalupáři se pravidelně chtějí předzásobit,“ vysvětlovali rybníkáři.

Počítají také, že od listopadu rozšíří prodej o malé pstruhy. „Já jsem si letos s koupí vánoční ryby pospíšil,“ usmíval se Václav Tichota. „Dám ji na led a v předsvátečním shonu jako bych to našel. A ještě jsem ušetřil. Tady, na hrázi se prodávalo kilo kapra za 65 korun,“ pochlubil se.

V taškách odcházejících se ale cukaly i štiky a líni. Sumci poputují po napuštění rybníka zpátky. Počkají si ani ne týden, protože Čápský zásobí vodou sousedící Dvorský, už vypouštěný. Ten se bude lovit už 20. října. Největší rybník Rokycanska – Štěpán – přijde na řadu 3. a 4. listopadu.