V červnu roku 2011 byl po rekonstrukci zpřístupněn minipivovar U Stočesů v rokycanské čtvrti Rašínov. Čtyřleté ´dítě´ dospívá před očima a svojí nabídkou, rozmachem i pivní kulturou se stalo nedílnou součástí okresního města. Zejména, když speciální nápoje nechybějí na všech důležitých akcích v Rokycanech. Jmenujme nedávné květnové oslavy, občerstvení u rozhledny na Kotli nebo péči o hokejové příznivce při mezistátních zápasech na našem zimním stadionu.

Dnešní oslava 4. narozenin (program najdete ve speciálním bloku) je pojata velkoryse. Podívejme se ale, jak vypadal scénář opravy prvorepublikové pivnice a na co se mohou konzumenti těšit.

U Stočesů: tradice

Interiér restaurace umožnil svým členěním přestavbu na minipivovar se všemi náležitostmi. Byl zachován původní historický název, který je dosud vžitý u starousedlíků.

Technologie je situována do míst původní kuchyně. Tím je viditelná z celé pivnice i výčepu. Návštěvníci tak už při vstupu do pivnice mohou na vlastní oči vidět, jak se v malém měřítku vaří pivo. Chladicí box se nachází ve sklepní části, kde je umístěna i šrotovna a sklad chmele i sladu, zajišťující dokonalý chod pivovaru. Při vaření piva dbá sládek Jaroslav Řepiš především na kvalitu používaných surovin sladu a žateckého chmele ve spojení s vlastní výbornou vodou, která je prezentována jako jedna z nejlepších v Plzeňském regionu.

Speciální značky

Specialitou Minipivovaru U Stočesů jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná piva převážně plzeňského typu. Připravovaná jsou tradičními postupy vaření a zrání. Pivo se tak pije živé, s vlastní charakteristickou chutí, bez pasterizace v přírodním stavu. Díky tomu si udrží všechny prospěšné složky, jako jsou vitamíny a minerální látky. Nabídku tvoří jednak klasická spodně kvašená piva (Stočeská 11°, Harcíř 12°, Řepiš 12°, Hutník 12°) tak i svrchně kvašené pivo pšeničné (Weizengrimm 12°).

Vaření: 9 10 hodin

Minipivovar U Stočesů používá k vaření piva moderní technologii dodávanou Josefem Krýslem. Proces vaření trvá devět až deset 10 hodin a probíhá ve dvou dvousetlitrových měděných nádobách. První z nich se nazývá rmutovací pánev, druhá scezovací káď. Proces vaření probíhá standardním postupem počínaje vystírkou, rmutováním, scezováním, chmelovarem až po spílání. Mladina se ochlazuje deskovým chladičem a výrobníkem ledové vody a s přídavkem pivovarských kvasnic se přemístí do spilek. V pivovaru jsou čtyři otevřené spilky (kvasné kádě) o objemu 400 litrů a další tři o objemu 600 litrů. V nich probíhá závěrečné kvašení, které trvá šest až deset dní.

Po ukončení hlavního kvašení se mladé pivo transportuje do chladícího boxu, kde uzrává nejméně 21 dní buď v osmi tisícilitrových tancích, nebo ve stolitrových sudech.

Medaile a ocenění

Věhlas rokycanského minipivovaru překročil hranice regionu. Svědčí o tom ocenění na prestižních soutěžích, kde je konkurence početná a kvalitativně silná. Při Jarní ceně českých sládků 2015 byl vyhodnocen Řepiš jako nejlepší polotmavý ležák! Obdiv si zasluhuje sládek od Stočesů i jeho kolegové. Také Apetit Fresh festival přinesl prvenství.