„Loni se utkali čtyři znalci při guláši. Teď jsme zvolili jiný pokrm, který také vyžaduje delší přípravu,“ konstatoval šéf hodnotitelů Luboš Kesner. V salonku kulturního domu to vonělo náramně a návštěvníkům restaurace se sbíhaly sliny. Museli však hodinku počkat, než rozhodčí vynesou verdikt.

„Všichni jste náramní borci, protože každá z polévek měla své kouzlo,“ zdůraznil Kesner a začal vyhlašovat pořadí od třetí příčky. Starostka Miroslava Kodlová a sponzoři Alexandr Bastl s Ivo Klegou poblahopřáli Stanislavu Pořízkovi, který mimochodem v roce 2009 připravil nejkvalitnější guláš. „Je to moje třetí polévka v životě, takže jsem mile překvapen. Souhlasím s tím, že tam bylo moc soli,“ rozdělil se o pocity bronzový medailista. Druhý skončil uznávaný místní řezník Josef Černý a pak už zněly pomyslné fanfáry pro lídra. Triumf Romana Ječného byl vskutku suverénní.

Absolutorium zasluhují také Václav Košař, Aleš Švehla a Václav Štochl. Na bednu sice nevystoupili, ale byly pro ně určeny speciální hrníčky, které jim budou připomínat nevšední klání. To už k šesti obřím hrncům zamířili přátelé soutěžících i další hosté, aby zjistili, zda porota určila to správné pořadí.

Příští rok voldušská tradice pokračuje. Jídlo je zatím obestřeno rouškou tajemství, ovšem organizátorům se zamlouvaly už teď návrhy na svíčkovou, zelňačku či hluchec.

Voldušské pořadí: 1. Roman Ječný, 2. Josef Černý, 3. Stanislav Pořízek. 4. až 6. místo: Václav Štochl, Aleš Švehla, Václav Košař.